VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megpihent a magyar gazdaság 2023 végén

2024.02.15.

Megpihent a magyar gazdaság 2023 végén

2023 IV. negyedévében a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva; az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye szintén nem változott – tájékoztatott a KSH.

2023 IV. negyedévében a gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést lerontotta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése – olvasható a statisztikai hivatal rövid közleményében.

2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

„Ne szépítsük: ez most nulla”

– írta kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője, hangsúlyozva, hogy a negyedik negyedévi 0 százalékos év/év adat nemcsak a plusz 0,6 százalékos elemzői konszenzusnál, de az annál pesszimistábbnak számító Erste forecastnál (0,3 százalék) is gyengébb. 

Nagy János úgy véli: a 2023 harmadik negyedévében megkezdődött kilábalás az év utolsó három hónapjában megakadt. „Az idei első negyedévben az autóiparban történt leállás és a mérsékelt felvevőpiaci kereslet hátráltathatja a teljesítményt. Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás – a normalizálódó inflációs környezettel párosulva – a fogyasztás beindulását eredményezheti. A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. Ebben a tekintetben fontos szerep hárulhat az uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A mostani, vártnál gyengébb adat fényében hamarosan lefelé korrigáljuk az idei évre vonatkozó, eddigi 3,2 százalékos előrejelzésünket.”

vissza