VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megmenekült a legnagyobb magánnyugdíjpénztár

2023.03.31.

Megmenekült a legnagyobb magánnyugdíjpénztár

A végső határidő előtti napra sikerült teljesíteni a 33,5 ezer tagú Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, így 2023-ra fellélegezhet. Ez a kötelezettség szinte évről-évre veszélyt jelent a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknak, minden évben izgulhatnak, hogy elég tag teljesíti-e a befizetését a végelszámolás elkerüléséhez.

Március végéig kellett teljesítenie a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, hogy a tagok fellélegezhessenek. A magánnyugdíjpénztárak esetében ugyanis végelszámolást kell indítania a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ha a tagdíjat fizető tagok aránya 70 százalék alá süllyed. A négy magánnyugdíjpénztár közül a Horizont volt az az egyetlen, amelyiknél sürgősen aktivizálni kellett a tagokat, hogy fizessék be az egyébként csekély, évente mindössze 2400 forintos tagdíjat. A díjfizetés ugyanis március 27-én még csak 66 százalékon állt.

A Horizont helyzetét az is nehezítette, hogy a hétvégén a külsős szolgáltató partnerénél technikai hiba miatt nem működött bankkártyás befizetés, ez is okozhatta, hogy a szokásosnál alacsonyabb szinten volt a hónap végéhez közeledve a tagdíjarány. A veszélyre és ezért a befizetésre való felhívás megtette a hatását, és a horizontos tagok óriásit hajráztak.

Ennek eredményeként a végső határidő lejárta előtt egy nappal a nyugdíjpénztár azt közölte, hogy elérték a 70 százalékos határt (délutánra 71 százalékot mutatott a számlálójuk a honlapjukon.) A Horizontnak 33,5 ezer tagja van, és 164,6 milliárd forintot kezel. Tavaly a tagság 78,2 százaléka fizette be végül a tagdíjat, 66,2 százalék pedig működési adományt is adott.

A további három, még működő magánnyugdíjpénztár közül a Budapest már korábban teljesítette az idei évre az elvárást, a tagok több mint 70 százaléka befizette az egyéves tagdíjat. Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár általában havonta kéri a tagdíjat, utóbbi intézmény hétfőn közölte, hogy márciusban is teljesült a 70 százalékos arány. Az MKB-ról még nem közölt adatot, de nem jelzett előzetesen befizetési problémát, és az intézmény honlapja szerint jellemzően 75-80 százalék közötti díjfizetés történik minden hónapban.

Ha az MNB a túl alacsony tagdíjbefizetési arány miatt végelszámolást rendelne el egy nyugdíjpénztárnál, akkor a tagok másik pénztárba átlépve őrizhetnék meg a megtakarításukat. Amennyiben nem lépnének át, akkor az egyéni számlájukon lévő pénz az államhoz kerülne, ők pedig ők pedig az állami nyugdíjrendszerbe, mint egykor mindazok, akik nem tartottak ki a magánnyugdíj-megtakarítások államosítása idején a pénztáruk mellett.

A tagok idei befizetési késlekedését és elmaradását az is okozhatta, hogy a nyugdíjpénztárak tavalyi, kiugróan gyenge hozamai miatt sokan halogatták a fizetést.

vissza