VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megdőlt a napelemes termelési csúcs

2023.02.15.

Megdőlt a napelemes termelési csúcs

Február 10-én minden korábbinál többet, közel 2000 megawattot termeltek a hazai naperőművek. A rekorddöntés napján a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás több mint harmadát az időjárásfüggő megújulók adták.

MAVIR által 2022. július 13-án rögzített korábbi csúcsot 94 megawattal múlta felül a múlt pénteken déltájban regisztrált, 1953 megawattos termelési rekord. Február 10-én a hazai áramfogyasztás 37 százalékát fedezte az összesen 2072 megawatt időjárásfüggő megújuló – döntő részben napelemes – termelés. A rekordmennyiségű forrásból exportra is jutott 240 megawatt.

Az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években rendkívül gyors ütemben növekedett a napenergia magyarországi hasznosítása. A beépített napelemes kapacitások tavaly év végére meghaladták a 4000 megawattot Magyarországon. E teljesítmény mintegy kétharmad-egyharmad arányban oszlik meg az ipari-kereskedelmi és a háztartási méretű erőművek között.

A kormány 163 milliárd forint összértékű hálózatfejlesztési beruházásokat támogat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőjénél az újabb kapacitások rendszerbe kapcsolhatósága érdekében. Az uniós társfinanszírozással tervezett korszerűsítések fedezetét a mielőbbi megvalósítást segítve megelőlegezi a hazai költségvetés.

A napelemes összkapacitásra 2030-ig kitűzött 6000 megawattos cél már jóval korábban, akár néhány éven belül elérhető lehet. (Energiaügyi Minisztérium)

vissza