VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Maximum negyedévben gondolkodnak a kkv-k

2023.01.31.

Maximum negyedévben gondolkodnak a kkv-k

A tervezhetetlenség vált normálissá a beszállítói együttműködések, az ajánlatadás és az értékesítés szempontjából a hazai kkv-k életében – derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég összefoglalójából.

Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég, a Comline Budapest jelenlegi ügyfélállományánál azt tapasztalja, hogy az éves tervezés negyedéves időtávra szűkült azoknál a vállalatoknál is, ahol a korábbi évek árbevételei nem adnak okot az aggodalomra.

„Ha mernek is negyedévnél távolabbi tervezésbe belevágni a hazai vállalatok, a számokkal akkor is kesztyűs kézzel bánnak, folyamatosan figyelik a statisztikai mutatókat, elemzik a költségeket, fedezetet, kintlévőségeket” – mondta Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

A pandémia helyét sokváltozós káosz veszi át

A pandémia utáni gyógyulási szakasz még zajlik, azonban a hazai kkv-k ezt nem tudják teljesen kifeküdni. Ennek a legfőbb oka, hogy egy sokváltozós válság vette kezdetét, amely pedig elindított egy komolyabb, globális átrendeződést. A káosz érzékelhető az ellátási hiány és pénzügyi instabilitás formájában, amelyekhez a megoldás sokszor külföldről érkezik.

„Van például az ukrán mezőgazdasági piacon tevékenykedő partnerünk, akinek a háborús helyzet miatt élesen stratégiát kellett váltania, ha meg akarta érni vállalkozásával 2023-at. Sikerült neki olyan finanszírozási megoldásokat kidolgozni, olyan új tevékenységeket integrálni a cégbe, amivel képes volt megtartani a munkatársakat, kiszolgálni a piaci igényeket és közben fizetőképes maradni és eredményesen gazdálkodni” – tette hozzá Nagy Béla.

Régi árakkal új struktúrában

A klasszikus értékesítési módszerek már nem biztos, hogy alkalmazhatóak lesznek idén. Bár az áremelést szinte már megszokták a kkv-k, a régi árakkal még mindig lehet nyerni, ha csomagban gondolkodnak az értékesítők, azaz tavalyi áron előre lekötött, akár negyedéves, féléves szolgáltatási szerződést kínálnak.

„A csomagajánlat a szolgáltatói szektorban működő struktúra lehet, azonban sok múlik azon, hogy milyen a partner globális helyzete” – mondta a szakértő.

vissza