VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Marosi László: Ma még nem létező munkakörben fog dolgozni az óvodások ötöde

2022.11.30.

Marosi László: Ma még nem létező munkakörben fog dolgozni az óvodások ötöde

A munkavállalók 40 százaléka szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel – hangzott el a Fiatal Vállalkozók Hetén a Makronóm Intézet szakmai együttműködésével megrendezett, Álommunka, magas fizetéssel – álmok és realitások a karrierépítésben című panelbeszélgetésen.

Marosi László, a SkillX Technologies Zrt. alapító-vezérigazgatója, a VOSZ BPMRSZ elnöke a téma kapcsán elmondta, hogy az óvodások ötöde ma még ismeretlen munkakört fog betölteni. A cégük által végzett felmérésből az derül ki, hogy az aktív munkavállalók 60 százaléka nem igazán tudja, hogy miben jó, milyen típusú munkára alkalmas. Ezzel szemben a dolgozók 40 százaléka váltana szívesen munkahelyet. Szerinte ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, sok kudarcot kell átélnie, önismeretre és önfejlesztésre van szükség.

Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint fontos, hogy az erősségeinkre építve próbáljuk meg megtalálni a saját karrierutunkat. A szakember hozzátette, hogy Magyarországon kevesebben mernek vállalkozóvá válni, mint más EU-országokban, így ezen a téren is érdemes edukálni a fiatalokat.

Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a technológiai ismeretek ugyanannyira előfeltételei a szakmai előmenetelnek már szinte bármilyen területen, mint amennyire az angol nyelv ismerete. Szerinte akkor lehet valaki igazán sikeres a munkaerőpiacon, ha olyan dolgot csinál, amit kevesen, vagy pedig legyen a legjobb abban, amivel foglalkozik. 

Virág Viktor, a MADS iskolaszövetkezet alapítója már rengeteg munkavállalót felvételi interjúztatott. Azt tapasztalta, hogy a jelöltek az esetek túlnyomó többségében nem tudják megfogalmazni, hogy számukra mi az álommunka, arról viszont konkrét elképzelésük van, hogy számukra mi lenne az álomfizetés. Szerinte a sikerhez kitartás és önismeret szükséges, illetve a munka eredményes elvégzéséhez ma már mintegy 85 százalékban úgynevezett soft skillekre van szükség.

VOSZ

 

vissza