VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Már most célszerű készülni a számla-adatszolgáltatási értékhatár júliusi eltörlésére

2020.01.04.

Már most célszerű készülni a számla-adatszolgáltatási értékhatár júliusi eltörlésére

A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa pedig 18-ról 5 százalékra csökkent 2020. január 1-től, miközben a négy- vagy többgyermekes anyák az év elejétől szerzett kereső jövedelmük után SZJA-mentességet kapnak.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv elemeit tartalmazó nyári és őszi adócsomagok számos pontja lépett életbe az új év kezdetekor.

13 helyett 12 százalék lett a kisvállalkozói adó (KIVA) kulcsa. A lépés azoknak a vállalkozásoknak a döntését is befolyásolhatta, akiknek az egyszerűsített vállalkozói adó (EVA) év végi kivezetése nyomán határozniuk kellett arról, hogy a jövőben milyen adózási forma alatt folytatják tevékenyégüket. Azok a társas vállalkozók, akik nem éltek a KIVA választásának lehetőségével a társasági adózás szabályai szerint adóznak az idei évben. Az egyéni vállalkozókra alapesetben a vállalkozói SZJA szabályai vonatkoznak.

A hazai idegenforgalom versenyelőnyének növelése érdekében január elsejétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa.

Életbe lépett a Családvédelmi Akcióterv új adóalap-kedvezménye is. Ennek értelmében a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak a 2019. december 31-ét követően, kereső tevékenység során megszerzett jövedelmük után nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Az év elejétől 7500-ról 7710 forintra emelkedett az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege. Ezt a járulékot annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen, és szociális rászorultság alapján sem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Új adóhivatali szolgáltatások

2020. január elsejétől az általános forgalmi adó alanyai utólagosan, önellenőrzéssel csökkenthetik adóalapjukat behajthatatlan követeléseik nettó összegével. Ennek egyik feltétele, hogy a csökkentést tervező adózó vevője ne szerepeljen a nagy összegű adóhiánnyal vagy nagy összegű adótartozással rendelkező adózók listáján az érintett ügylet teljesítési időpontjában és az azt megelőző egy évben. A NAV új lekérdezési felületet hozott létre, amelyen 2015. január 1-jei időpontra visszamenőleg biztosítja ezen adatok elérhetőségét.

A NAV ezentúl közvetlenül értesíti mindazokat a munkavállalókat, akiknek munkáltatójáról ellenőrzés során kiderül, hogy nem tett eleget adó- és járulékbevallási és -befizetési kötelezettségeinek.

További könnyítések

A jövőben bizalmi vagyonkezelők és vagyonkezelő alapítványok is nyithatnak tartós befektetési számlát természetes személy kedvezményezettjeik részére. Az itt jóváírt hozamok a jövőben tartós befektetésből származó jövedelemnek minősülnek majd, annak minden kedvezményével.

A TAO-támogatásokhoz kapcsolódó pozitív változás, hogy a filmalkotás vagy látvány-csapatsport céljára felajánlott adóelőleg összege akkor is átutalható lesz a kedvezményezettnek, ha az adózó 15 napon belüli késedelembe esik az adóelőleg megfizetésével. Ez a késedelem a jövőben külön kérelem alapján kimenthető lesz.

sportági létesítmény-fejlesztések a jövőben akár 100 százalékos támogatási intenzitással is megvalósíthatók lesznek, vagyis a fejlesztések teljes egészében támogatásokból is finanszírozhatók.

Módosult a kis értékű eszközök egyösszegű leírásának értékhatára is: az eddigi 100 ezer forintos értékhatárt a jogszabály 200 ezer forintra emelte fel.

Ami gondot okozhat 2020-ban

A már korábban bevezetett számla-adatszolgáltatás 100 ezer forintos áfa-értékhatára 2020. július 1-jétől megszűnik, a kötelezettség ezt követően értékhatártól függetlenül minden belföldi adóalany vevő számára kiállított számlára kiterjed majd. Ettől az időponttól kezdve már valamennyi belföldi adóalany adószámát is fel kell majd tüntetni a kiállított számlákon.

Az új rendszerre való átállás számos hazai adóalanyt állít újabb komoly feladat elé, a saját számlázóprogramok fejlesztése már az év elejétől kezdve fokozott odafigyelést és akár jelentős költségráfordítást is követelhet.

vissza