VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Már csak néhány napig indítható szocho mentes biztosítói megtakarítás

2023.06.12.

Már csak néhány napig indítható szocho mentes biztosítói megtakarítás

Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk – hívja fel a figyelmet a GRANTIS.

Az egyszeri és rendszeres díjas életbiztosítások és nyugdíjbiztosítások is szocho mentesek maradhatnak, amennyiben a megtakarító június 30-ig eljuttatja az aláírt ajánlatot a pénzintézethez.

Az öngondoskodási tanácsadó több biztosítónál is érdeklődött, hogy meddig érkezhet be az ügyfelektől a véglegesített biztosítási ajánlat, ami szükséges a megtakarítás szocho hatálybalépése előtti elindításához.

Nem érdemes kicentizni az indítást

Röviden: ahhoz, hogy az indított megtakarítás szocho-mentes legyen, a biztosítóhoz június 30-ig be kell érkeznie az aláírt ajánlatnak.

MetLife azt javasolja, hogy ne csak az ajánlat érkezzen be júniusban, de a megtakarítás első díja is. Ehhez legkésőbb június 27-28-án érdemes utalni, ha pedig csekkes fizetést választunk, legkésőbb június 26-ig fizessük be, hogy biztosan beérkezzen.

Az Uniqa és az Aegon is legkésőbb június 30-ig várja a az aláírt ajánlatokat. A július 1-én vagy későbbi aláírási dátummal felvett ajánlatok alapján létrejövő biztosítások után már szocho-t kell fizetni. Ugyanerről tájékoztat a Signal Iduna is.

Az Allianz arról tájékoztatta a GRANTIS-t, hogy “a június 30-ig aláírt és az Allianz által kézhez vett ajánlatok alapján létrejött szerződésekre” még nem kell szocho-t számolni. Az Allianznál a személyesen átadott és az elektronikus ajánlatok esetén – ezek teszik ki az új szerződések túlnyomó többségét – a biztosítási ajánlat aláírását követően azonnal átadására kerül a biztosítónak vagy a biztosításközvetítőnek. Emiatt még a 30-án aláírt ajánlatok sem esnek majd az új szabályozás hatálya alá. A biztosító megjegyzi, hogy az ügyfeleknél egyre kevésbé jellemző, hogy postai úton küldik a szerződést. Amennyiben az ügyfél mégis így dönt, a biztosító azt javasolja, hogy kalkuláljon a kézbesítés idejével, ami 1-2 nap lehet.

Az Union konkrét dátumokat nem jelölt meg, de jelezték: a törvényben előírtak szerint járnak el.

CIG Pannónia akciót hirdetett az ügyfeleknek: a június 30-ig megkötött szerződésekre a kezdeti díjak 70 százaléka helyett 90 százalék bónuszt írnak jóvá a hetedik évfordulón egyes biztosításoknál.

Így tett a Groupama is: megtakarításos életbiztosításukra júniustól az új befizetésekre minimum évi bruttó 10 százalék hozamot garantálnak a még ebben a hónapban beérkező összegekre meglévő és új ügyfelknek is.

Az NN weboldalán tájékoztat arról, hogy szocho-mentesek a június 30-ig megkötött megtakarítások lehetnek.

Hogy ez biztosan megtörténjen, az idő szorítása miatt érdemes lehet független pénzügyi tanácsadóval együtt dolgozni. A GRANTIS öngodnoskodási szakértője, Veres Patrik azt javasolja, hogy – bár szorítson bármennyire is az idő – nagyon alaposan ismerjük meg a kiszemelt megtakarítási termékeket, de a saját lehetőségeinket is, hiszen a biztosítói megtakarítások hosszú távú elköteleződések, amik legalább 8-10 éves időtávon kezdik megmutatni az igazi előnyeiket.

Hogyan lehet adómentes egy július 1-je vagy azt követően kötött biztosítói megtakarítás?

A szakember szerint július 1-je után is indíthatunk majd olyan biztosítói megtakarítást, aminek hozama mentesülhet a szocho alól. Sőt, egyes feltételek teljesülésekor nem csak a szocho-t, de a kamatadót is zsebre vághatjuk.

Kössünk bármikor

- Rendszeres díjas életbiztosítást, a megtakarítás 10. évétől kamatadó és szocho-mentesen vehetjük fel az összegyűlt vagyont. A hatodik évtől pedig feleződik az adóteher.

- Egyszeri díjas megtakarítás esetén a harmadik évtől feleződik hozamon lévő adóteher, az 5. évtől adómentessé válik a megtakarítás hozama.

- Ahogy az egyszeri díjaknál, úgy a rendszeres díjas biztosítások eseti díjainak biztosítói kifizetése is adómentes 5 év után, 3 év után pedig 50 százalék kedvezmény vonatkozik rá.

- Nyugdíjbiztosításoknál 10 év után adómentessen vehető fel a megtakarítás. Ha nyugdíjszolgáltatásként szűnik meg a szerződés szintén nincs adófizetési kötelezettség függetlenül az eltelt évektől.

A nyugdíjbiztosítások esetén az adómentességen túl még a befizetések után járó évi 20 százalékos adójóváírást is megkapjuk, évente egy szerződéssel legfeljebb 130 000 forinttal gyarapíthatjuk a megtakarítást.

 

vissza