VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Május 1-től lehet pályázni „a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő támogatásra”

2023.04.06.

Május 1-től lehet pályázni „a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő támogatásra”

Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, melynek keretösszege 28 milliárd forint; a forrásokra 2023. május 1. és 2023. május 31. között pályázhatnak a gazdálkodók.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívás forrásait a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. (A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.)

Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások.

A kötelezettségek betartásával az állatok általános jóléte javul, viszont az állattartás költségei ezzel párhuzamosan emelkednek – olvashatjuk az Agrárminisztérium közleményében. Ezért a megnövekedett többletköltségek kompenzálását célozza a támogatási konstrukció. Kérelmet minden olyan mezőgazdasági termelő benyújthat, aki a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként bejegyzett állattartóként szerepel, és akinek tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak, illetve a felhívásban részletezett feltételeknek.

A részletek a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg részleteiben. A kötelezettségvállalási időszak 2023. május 1-től 2024. december 31-ig tart.

vissza