VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Magyarországi üzemanyagárak, friss adatok a KSH-tól

2024.05.27.

Magyarországi üzemanyagárak, friss adatok a KSH-tól

A 95-ös benzin magyarországi átalagára 1 forinttal meghaladta a régiós átlagot, de a szomszédos országok átlagánál 10 forinttal kisebb volt; a dízel literje ugyanakkor 10 forinttal volt drágább, mint a régiós átlag, és 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 603 forint volt, ami egy forinttal drágább a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 613 forint volt, a magyar ár 1,6 százalékkal, azaz 10 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 600 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 590 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 601 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,2 százalékkal, azaz 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

A 95-ös benzin magyarországi átlagára 6 forinttal csökkent az előző heti adathoz képest. Ezzel párhuzamosan a régiós átlag is mérséklődött, 7 forinttal. A szomszédos országokban a benzin átlagára 8 forinttal csökkent.

A gázolaj magyarországi átlagára 7 forinttal csökkent egy hét alatt. A régiós átlagár és a szomszédos országokban megfigyelt átlagár ugyanolyan mértékben csökkent.

A legfrissebb adatok alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Szerbiában és Szlovákiában volt magasabb a benzin átlagára. Szerbiában csökkent a legnagyobb mértékben a benzin ára, 13 forinttal. Lengyelország és Szlovénia esetében a 95-ös oktánszámú benzin átlagára kevesebb mint 5 százalékkal maradt el a magyar átlagártól. Bulgáriában továbbra is több mint 10 százalékkal alacsonyabb a benzin átlagára.

A dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország, Lengyelország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket, ugyanakkor Bulgáriában az átlagár több mint 10 százalékkal kisebb volt a magyar dízel üzemanyag átlagárához képest. A régió összes országában csökkent a dízel átlagára az előző héthez képest. Szlovéniában volt tapasztalható a legnagyobb mértékű csökkenés, 10 forinttal. (KSH)

vissza