VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Magyar szakember vezette az OECD küldöttségét a G20 üzleti csúcsán

2022.11.22.

Magyar szakember vezette az OECD küldöttségét a G20 üzleti csúcsán

Az eseményen megszületett ajánláscsomag kidolgozásában 1200 globálisan meghatározó vállalat felsővezetője vett részt.

A VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) Társelnöke, Kovács Patrik vezette az OECD üzleti delegációját a G20 üzleti csúcsán, a B20-on. Az indonéziai rendezvényen a világ 20 legnagyobb gazdaságának legfontosabb üzleti szereplői és vállalatai vettek részt. Elon Musk, a Tesla alapítója, Claus Schwab a Világgazdasági Fórum alapítója, Anne Hathaway színész és ENSZ Női Nagykövet, valamint a Világbank több vezetője is felszólalt a találkozón. Mind ezen felül az esemény résztvevője volt Indonézia és Korea Elnöke, valamint Ausztrália és Kanada Miniszterelnöke is. 

A B20, azaz Business20 üzleti csúcs a világ egyik legrangosabb eseménye az üzleti életben, hiszen a globális GDP 80 százalékát termelő 20 legnagyobb gazdaság üzleti krémje vesz részt rajta. Nagyon fontos tudni, hogy az elnevezés nem csupán egy konferenciát jelöl, a G20 csúcsot megelőzően ugyanis a B20 keretében egy egész éven keresztül folyik a munka az ajánláscsomagok megteremtésén. Ezeket az ajánlásokat aztán a G20 országok politikai vezetői megtárgyalják, és esetlegesen beillesztik a saját politikai és szakpolitikai rendszereikbe. 

Az Indonéz B20-on született 25 ajánláscsomag 15 iparágra terjed ki, 1200 globális és meghatározó vállalat felsővezetője vett részt kidolgozásukban 350 ülés és több, mint 2000 munkaóra befektetésével.  

Forrás: VOSZ

A VOSZ az egyetlen magyar szervezet, mely a szakmai munkában részt vesz immár három éve, ugyanis Kovács Patrik, a VOSZ Társelnöke a Digitalizációs és KKV munkacsoport munkáját segíti tagként és korábban már a szaúd-arábiai, az olasz és az indonéz B20 ajánláscsomagjainak elkészítésében is közreműködött. 

Összefoglalva három kulcsfontosságú prioritást fogalmazott meg a globális üzleti közösség a G20 vezetőknek átnyújtott hivatalos záródokumentumban. A csúcson a világ vezetőinek asztalára kerülő és megtárgyalandó dokumentum sürgeti a vezetőket: 

1.) az innováció előmozdítására, mely kiemelten fontos a méltányos válság utáni növekedés beindítása érdekében, 

2.) a fenntartható fejlődés elősegítése, kiemelt fókusszal a KKV-k és a kiszolgáltatott csoportok segítésére, és 

3.) ösztönözzék a széleskörű és sokrétű szereplőt érintő együttműködést a fejlődő és a fejlett országok gazdaságai között annak érdekében, hogy ellenállóbb és fenntarthatóbb gazdaságot lehessen építeni. 

vissza