VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Lefelé vette az irányt szeptemberben az MNB vállalati konjunktúraindexe

2023.10.29.

Lefelé vette az irányt szeptemberben az MNB vállalati konjunktúraindexe

Az MNB vállalati konjunktúraindexe az augusztusi mínusz 8 pontról szeptemberben mínusz 12 pontra csökkent.

Az index gyengüléséhez a jelenlegi helyzet megítélésének romlása (mínusz 21-ről mínusz 26 pontra) és a várakozások gyengülése (+5-ről +3 pontra) is hozzájárult.Az egy évvel korábbi szinthez viszonyított átlagos kapacitás-kihasználtság és bevételi szint is csökkent augusztushoz képest: előbbi 90-ről 87, utóbbi 98-ról 93 százalékra.

A beruházási és a létszám-változtatási tervek mutatói továbbra is pozitívak, de gyengültek az előző hónaphoz képest: előbbi +24-ről +20, utóbbi +3-ról +2 pontra.

A konjunktúraindex előző hónaphoz viszonyított gyengülése elsősorban a nagyvállalati válaszadók aktuális helyzettel kapcsolatos tapasztalatainak kedvezőtlenebbé válásával magyarázható.

Az MNB 2020 decemberétől havi gyakorisággal végez vállalati konjunktúrafelmérést a kereskedelmi bankok és a vállalati szektor érdekvédelmi szervezetei közvetítésével, amelynek segítségével az aggregált statisztikai adatoknál részletesebb és közvetlenebb visszajelzés kapható a gazdasági szereplők helyzetéről és kilátásairól. Az MNB vállalati konjunktúra indexe a jelenlegi helyzet és a várakozások megítélésének együttes figyelembevételével kerül kiszámításra, amely egy mutatóba sűrítve vizsgálja a hazai vállalati konjunktúra alakulását – olvasható a jegybank közleményében.

vissza