VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Krisán László: soha nem látott érdeklődés a Széchenyi Kártya Program MAX iránt

2022.09.02.

Krisán László: soha nem látott érdeklődés a Széchenyi Kártya Program MAX iránt

Augusztus 29-től igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX, ezzel a Széchenyi Kártya Program MAX konstrukcióinak mindegyike elérhető már a piacon. A vállalkozók régi-új finanszírozási lehetőségeiről Krisán Lászlót, a Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

 Milyen előzmények után, milyen várakozások közepette jelent meg az új hiteltermék?

– A Széchenyi Mikrohitel MAX megjelenésével teljessé vált az új Program. A legkisebb vállalkozásokat támogató konstrukció közvetlen előzménye a Széchenyi Mikrohitel GO!, amelynek számai magukért beszélnek: igénylési ideje, azaz 7 hónap alatt ezen hitelkonstrukció keretében több mint 2 ezer kölcsönszerződést jött létre, 80 milliárd forint értékben. De ugyanilyen fokozott – mondhatni soha nem látott – érdeklődésről tudok beszámolni most a Széchenyi Kártya Program MAX már megjelent többi konstrukciója esetében is, legyen szó akár a napi működési költségek biztosítását segítő szabad felhasználású Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX-ról, ezen konstrukción belül az energiaválság által érintett vállalkozások számára elérhető többlettámogatott hitelrészről, a Széchenyi Energiakártyáról, a szintén számla nélkül lehívható, forgóeszköz-beszerzéseket támogató Széchenyi Likviditási Hitel MAX-ról, a klasszikus beruházási célok mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra és agrár célú beruházások megvalósítására is igénybe vehető Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ról vagy a pénzügyi lízingügyletek finanszírozására kialakított Széchenyi Lízing MAX-ról.

– Mitől különleges a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– Ahogy a neve is mutatja, a legkisebb vállalkozásokat célozza a konstrukció, amelynek keretében maximum 50 millió forint igényelhető. A beruházási típusú hitel új és használt gépek, berendezések beszerzésére vagy – vállalkozás üzleti céljával összefüggő – ingatlan vásárlására vagy építésére fordítható, de a hitelösszeg 20 százaléka erejéig forgóeszköz-finanszírozásra, bizonyos feltételek mellett pedig korábbi beruházási hitelek kiváltására is felhasználható.

A maximális futamidő 120 hónap, a kamat a teljes futamidő alatt fix, évi nettó 1 százalék – mondani sem kell, hogy a piacon elérhető közel 20 százalék körüli, változó kamatszintekkel szemben ez a lehetőség kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, biztonságot jelent a vállalkozóknak (a hitel részletes kondíciót a Mikrohitel Szabályzat tartalmazza).

A hiteleket ebben a konstrukcióban a KAVOSZ-szal szerződött pénzügyi vállalkozások folyósítják. A nagy bankok a legkisebb vállalkozásokat a hitelképességi vagy a méretgazdaságossági korlátok miatt alig finanszírozzák, a Programban részt vevő pénzügyi vállalkozások azonban ezt a kört jól ismerik és rugalmas, személyre szabott kiszolgálással segítik beruházási elképzeléseik megvalósítását. A hitelezési kockázat kezelésére természetesen garanciaintézményi készfizető kezesség is bevonható.

Mindezeken túl a Széchenyi Mikrohitel MAX a hazai hitelpiacon egyedülálló abban a tekintetben is, hogy kezdő vállalkozások is igényelhetik – erre a szakmában eltöltött több mint két évtized alatt nemigen láttam példát.

– Hogyan igényelhető a Széchenyi Mikrohitel MAX?

– A Széchenyi Kártya Program eddigi hiteleihez hasonlóan a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban van erre lehetőség. Újdonság, hogy a hitelfelvétel folyamata online is elindítható, amivel a vállalkozók több órás várakozást és „papírmunkát” spórolhatnak meg. A kérelmeket természetesen megalapozott üzleti tervekkel kell alátámasztani, a hiteldöntés meghozatalára pedig a hitelbírálatot követően kerül sor.

– A legkisebb vállalkozások számára egyre nagyobb kihívást jelent a finanszírozás. Ezt a helyzetet enyhíti a Széchenyi Kártya Program új konstrukciója – de meddig lesz elérhető?

– A kkv-k támogatása stratégiai érdek, amelynek képviseletét a magyar gazdasági kormányzat felvállalta: állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díj támogatás nélkül ezek a programok nem működhetnének. Az Európai Bizottság Oroszország Ukrajna ellenni agressziója kapcsán idén bevezetett egy új, ún. válságtámogatási jogcímet, ami 2022. december 31-ig vehető igénybe, maximum 500 ezer euróig így az év végéig biztosan megmaradnak a rendkívül kedvező feltételek.

 

vissza