VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Krisán László: Öt százalékos nettó kamattal jön az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

2023.10.04.

Krisán László: Öt százalékos nettó kamattal jön az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően jelenleg 5 százalékos nettó kamattal igényelhető, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre – tájékoztatta az uzletem.hu-t Krisán László, a KAVOSZ Zrt vezérigazgatója.

A hazai agrárvállalkozók az elmúlt években-hónapokban rendkívül súlyos kihívásokkal szembesültek. A tavalyi, több mint 50 ezer termelőt érintő aszály után idén az Ukrajnából érkező gabonadömpinggel kell megbirkózniuk, miközben költségeik jóval gyorsabban emelkednek, mint a bevételeik. A statisztikai hivatal becslése szerint 2023 első félévében a mezőgazdasági termelői árak 6,9 százalékkal, a ráfordítási árak viszont 16 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A helyzet súlyosságát jelzi a gazdaságok számának drámai ütemű csökkenése is: 2023. június 1-jén 196 ezer agrárgazdaság működött az országban, 45 ezerrel kevesebb, mint 3 évvel korábban.

Ebben a helyzetben egyre nagyobb az igény a kiszámítható és kigazdálkodható finanszírozási lehetőségekre. A piaci hitelek azonban még mindig rendkívül drágák, 2023 nyarán az átlagos kamatláb meghaladta a 15 százalékot. Ekkora kamatterhet csak nagyon kevés gazdálkodó mer vállalni, ami tükröződik a hitelfelvételi statisztikákban is.

A szektor stabilitásának biztosítása ugyanakkor elemi nemzetgazdasági érdek, hiszen a tét nem csupán családok százezreinek megélhetése, de az élelmiszerellátás biztonsága is. A versenyképesebbé váló gazdaságok olcsóbban állítják elő az élelmiszert, így kulcsszerepet játszhatnak az infláció leszorításában is.

Mindezt figyelembe véve és az ágazatban uralkodó gazdasági nehézségek enyhítésére a Kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött. Az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően jelenleg 5 százalékos nettó kamattal igényelhető, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre. A Konstrukció keretében a hitelszerződések megkötésére 2024. június 29-ig van lehetőség. A kiemelt kamattámogatású konstrukcióban valamennyi, az alapvető feltételeknek megfelelő agrárvállalkozás részesülhet, külön speciális feltételek vagy kitételek nélkül.

A számok magukért beszélnek: egy 100 millió forintos, 3 évre felvett hitel fizetendő kamata az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióban körülbelül negyedakkora – akár több mint 13 millió forinttal kevesebb – mint egy piaci kamatozású agrár folyószámlahitel esetében becsülhető.

„A 2011-es indulás óta az Agrár Széchenyi Kártya és a csak 2022-ben elérhető Agrár Széchenyi Kártya Plusz keretében 2023. augusztus végéig több mint 36 ezer hitelszerződést kötöttek, összesen közel 540 milliárd forint értékben. Ezeknek a konstrukcióknak a körét bővíti az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+, amely a jövőben is biztosítja a gazdálkodóknak a mindenkori finanszírozási igényeikhez illeszkedő, kiszámítható, államilag támogatott pénzügyi megoldásokat. Olyan agráriumot építünk közösen, amely helyet követelhet magának Európa és a világ élvonalában” – mondta Krisán László.

Az Agrár Széchenyi Kártya MAX+ konstrukcióra vonatkozó részletes információk, az Üzletszabályzat és az igényléshez szükséges dokumentumok elérhetőek a www.kavosz.hu oldalon.

vissza