VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Közel 1 milliárd forintból fejleszt a Nébih

2024.06.09.

Közel 1 milliárd forintból fejleszt a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason.

A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a szakemberek

„A kormány célja az egész életen át tartó tanulásban való részvétel ösztönzése, amit a VP1-1.2.1-23 kódszámú, »Bemutató üzemek támogatása« című pályázat is tevékenyen támogat” – olvasható a Nébih közleményében. A Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, amelyek jóvoltából „csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságából adódó negatív hatások, növelhető a termésbiztonság, és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség”.

A 3485148078 azonosítószámú projekt támogatásával, 3 fajtakísérleti és 1 fajtakitermesztő állomáson (Monorierdő, Pölöske, Székkutas, Tordas) valósul meg bemutatóüzem. A fejlesztés eredményeként új erőgépekkel és betakarítógéppel, kertészeti eszközökkel, ökológiai gazdálkodásban használandó munkaeszközökkel, valamint meteorológiai állomásokkal és a vetőmagok feldolgozásában használandó eszközökkel fejlesztik az állomáshálózatot. A beruházásnak köszönhetően bruttó 982,49 millió forint értékben 10 db erőgépet (90-200 LE): parcellakombájnt, fagyvédelmi szélgépet, síkfalmetszőt, gyomfésűt, aprómagvető egységgel ellátott rövid tárcsát, mulcsozó, csávázógépet, vetőmagtisztítót, gabona egészmag analizátort, továbbá meteorológiai állomásokat szereznek be.

A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a hivatal szakemberei. A 3485148078 azonosítószámú projekt befejezése 2025. szeptember elejére várható.

vissza