VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Konzultációt indított az Európai Bizottság a mezőgazdasági de minimis rendeletről

2024.06.10.

Konzultációt indított az Európai Bizottság a mezőgazdasági de minimis rendeletről

„A javasolt célzott módosításoknak köszönhetően a tagállamok egyszerűbben és gyorsabban nyújthatnak majd kis összegű támogatásokat.”

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a mezőgazdasági ágazatban nyújtott kis összegű támogatásokra vonatkozó szabályok (mezőgazdasági de minimis rendelet) célzott módosításairól. Valamennyi érdekelt fél 2024. július 21-ig vehet részt a konzultációban.

A mezőgazdasági de minimis rendelet mentesíti a kis összegeket az állami támogatások ellenőrzése alól, mivel az ilyen támogatások úgy tekintendők, hogy nincsenek hatással az egységes piacon folytatott versenyre és kereskedelemre. A rendelet legutóbbi, 2019. évi módosítását követően a tagállamok jelenleg kedvezményezettenként legfeljebb 20 000 euró összegű támogatást nyújthatnak a mezőgazdasági ágazatban három pénzügyi évből álló időszakban anélkül, hogy az ilyen támogatást előzetesen be kellene jelenteniük a Bizottságnak jóváhagyás céljából. Ha egy tagállam nemzeti szinten központi nyilvántartással rendelkezik a csekély összegű támogatások nyilvántartásba vételére, a három pénzügyi évből álló időszakra magasabb, 25 000 euró összegű felső határ alkalmazandó. A kedvezményezettenkénti felső határok mellett minden uniós tagállamra maximális nemzeti összeg (úgynevezett „nemzeti korlát”) vonatkozik az ilyen támogatásokra a verseny esetleges torzulásának elkerülése érdekében.

A mostani módosítástervezetek a következő változtatásokat tartalmazzák:
– A vállalkozásonként egy három évből álló időszak alatt maximálisan nyújtható csekély összegű támogatás felső határának emelése 25 000 euróról 37 000 euróra, az infláció figyelembe vétele miatt.
– A „nemzeti korlátok” kiigazítása, melyek kiszámítása a mezőgazdasági termelés értéke alapján történik. A jelenlegi szabályok szerint e számításhoz a 2012–2017 közötti referencia-időszakot kell alapul venni. Ez a referencia-időszak a 2012–2023 közötti időszakra hosszabbodna meg, ami lehetővé teszi a mezőgazdasági termelés különösen az elmúlt években megnövekedett értékének figyelembevételét, megemelve valamennyi tagállam tekintetében a nemzeti korlátot.
– A maximális támogatási összeg számítása három évre vonatkozóan történne a három pénzügyi évre vonatkozó számítás helyett, a nem ágazatspecifikus általános de minimis szabályokkal összhangban.
– A csekély összegű támogatások kötelező központi nemzeti vagy európai szintű nyilvántartásának bevezetése abból a célból, hogy javuljon az átláthatóság és csökkenjenek a jelenleg saját nyilatkozatot készítő mezőgazdasági termelők adminisztratív terhei, mivel a szabályok betartását így már nem nekik kell ellenőrizniük (jelenleg a központi nyilvántartásokat a tagállamok önkéntes alapon alkalmazzák).

Azáltal, hogy az infláció figyelembevétele érdekében megemelik a vállalkozásonként maximálisan nyújtható csekély összegű támogatás felső határát, a javasolt módosítások bővítik a tagállamok lehetőségeit arra, hogy egyszerűbb, gyorsabb, közvetlenebb és hatékonyabb módon nyújtsanak támogatást a mezőgazdasági termelőknek, mivel az ilyen támogatást nem kell bejelenteni a Bizottságnak, és a Bizottságnak azt nem kell jóváhagynia. Emellett a javasolt módosítások csökkenteni fogják a mezőgazdasági termelők adminisztratív terheit a csekély összegű támogatások kötelező központi nyilvántartásainak bevezetése révén, ami könnyítést jelent a mezőgazdasági termelőknek – főként a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak – a jelentéstételi kötelezettségeikre nézve – olvasható a Bizottság közleményében.

„Felülvizsgáljuk a mezőgazdasági ágazatban nyújtott kis összegű támogatásokra vonatkozó szabályainkat, hogy segítsük a mezőgazdasági termelőket az inflációs nyomás és a magas nyersanyagárak kezelésében. A javasolt célzott módosításoknak köszönhetően a tagállamok egyszerűbben és gyorsabban nyújthatnak majd kis összegű támogatásokat azáltal, hogy megemeljük a mentesség felső határait. Javasoljuk továbbá egy központi nyilvántartás létrehozását, melynek célja a csekély összegű támogatások ellenőrzésének megkönnyítése és a mezőgazdasági termelők jelentéstételi kötelezettségeinek csökkentése. Felkérünk minden érdekelt felet arra, hogy ossza meg velünk véleményét” – foglalta össze a legfontosabb üzeneteket Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

vissza