VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kockázatosnak tartják a kriptovalutákat a magyar befektetők

2023.01.13.

Kockázatosnak tartják a kriptovalutákat a magyar befektetők

A magyar befektetők az átlagosnál nagyobb kockázatú befektetési formának tekintik a kriptovalutákat és keveslik a magyar nyelven is rendelkezésre álló információkat a digitális fizetőeszközről – derült ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsde platformja és az Opinio piackutató cég reprezentatív felméréséből.

A kriptovaluták iránti lakossági érdeklődés az elmúlt néhány évben jelentősen megerősödött globális szinten, a kutatás azt vizsgálta, Magyarország mennyire követi ezt a tendenciát.

A válaszadók 86 százaléka még sosem használt kriptovalutát. A megkérdezettek 3 százaléka csupán kiegészítő jövedelemszerzés céljából fektet kriptovalutákba, 4 százalék pedig alkalmi felhasználónak tekinthető. A teljes mintában mindössze 1 százalék azok aránya, akiknek a kriptovaluta az elsőszámú bevételi forrásuk.

Azok, akik kerülik a kriptovalutákat azzal indokolják döntésüket,nem elég biztonságos, és adatvédelmi aggályaik vannak velük kapcsolatban.

Az érdeklődők leginkább arra keresnek választ, milyen hosszútávú befektetési lehetőség rejlik a kriptovalutákban, hogyan adózik az így szerzett jövedelem, milyen hazai és nemzetközi szabályok vonatkoznak a kereskedelemre.

A kriptovalutákkal kereskedők Magyarországon általában a Bitcoint részesítik előnyben (61 százalék), ezt követi az Ethereum (45 százalék). A Bitcoinról azok is hallottak, akik távol tartják magukat a kriptotőzsdéktől.

A kriptovaluta-kereskedelemről szóló online kutatás 2022. december első felében készült; a vizsgálatban kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív módon megválogatott 1034, okostelefonnal rendelkező, 18-59 éves korú válaszadó vett részt Magyarországon.

(MTI)

vissza