VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023

2023.02.18.

(korábban Feldolgozóipari Energiatámogatás Program a KKV-k részére)

Számos vállalkozás, többek között a feldolgozóipari kis-és középvállalkozások is küzdenek a megnövekedett energiaárakkal. Sajnos sok esetben korszerűtlen technológiai körülmények állnak fenn, ami méginkább megnöveli a költségeket. Ezért a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban (korábban) Feldolgozóipari Energiatámogatás Programban a KKV-k vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a megemelkedett energiaköltségek fedezésére, valamint egy energiahatékonysági beruházás elvégzésére.

Kik igényelhetik a támogatást?

A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program A részét, azaz a megnövekedett energiaköltségek fedezésére nyújtott támogatást kizárólag olyan KKV vállalkozások igényelhetik, amelyek:

  • 2021. december 31-től a feldolgozóiparban működnek vagy a 2021. évi nettó árbevételük nagyrésze feldolgozóipari tevékenységből származik és
  • TEÁOR száma 10-33-al vagy 55-56-al kezdődik; vagy
  • 2021. december 31-től fő tevékenységük szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás, vagy a 2021. évi nettó árbevétel nagyrésze szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás tevékenységekből származik,
  • a vállalkozásnak rendelkeznie kell 2021. évi lezárt üzleti évvel;
  • a 2021. évi adatok alapján a vállalkozás energiaköltségének el kell érnie a nettó árbevétel 2 százalékát.

A támogatásban vállalni kell egy energiaköltség csökkentő beruházás végrehajtását is, a támogatás B része ebben nyújt segítséget a pályázóknak. A vállalkozásnak olyan energiahatékonysági beruházás megvalósítását kell vállalnia, amelyre a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukcióban támogatást igényelhet.

Az energiahatékonysági beruházásra biztosított önerőt kiegészítő támogatást (azaz a B részt) azon KKV-k igényelhetik, amelyek:

  • részesül a megnövekedett energiaköltségek fedezésére nyújtott támogatásban;
  • megfelel a hatályos Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában előírtaknak.

A támogatás jellege, mértéke

A megnövekedett energiaköltségek fedezésére vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. Ennek összege a következőképp kerül kiszámításra:

A 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december havi, számlával igazolható földgáz és/vagy villamosenergia havi átlagárak növekménye, szorozva a 2022. év azonos havi fogyasztással. A pályázat kibővítésének köszönhetően a 2022. első negyedévének, valamint 2023. első negyedévének összevetése is hasonlóképpen történik.

Eszerint tehát a támogatás mértéke a 2021. 4. negyedév, valamint 2022. 1. negyedév és a 2022. 4. negyedévre, valamint 2023. 1. negyedévére számolt energiaköltség növekedésének 50%-a, de maximum 500.000 eurónak megfelelő forint összeg. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba (TEÁOR 55-56) tartozó vállalkozások kizárólag a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek esetében igényelhetnek támogatást. A támogatás egy összegben vagy több részletben kerül folyósításra a Támogatói Okirat hatálybalépését követő 10 munkanapon belül.

Az energiahatékonysági beruházásra biztosított önerőt kiegészítő támogatás esetében a vállalatok hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Programban, amelyhez vissza nem térítendő 15%-os önerő támogatást igényelhetnek a pályázat által. A hitelszerződés megkötéséről és hatályba lépéséről kiállításra kerül egy igazolás, eszerint pedig hatályos lesz a Támogatói Okirat is. A Támogatói Okiratot követő 10 munkanapon belül folyósításra kerül a támogatás.

A támogatás összege a megnövekedett energiaköltség 50%-a, de maximum 500.000 euró

A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban támogatható tevékenységek

Megnövekedett energiaköltségek fedezésére nyújtott támogatás

  • A támogatás A részében egy vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igényelni a 2022. október, november, december havi, valamint 2023. január, február, március havi megnövekedett energiaköltségek fedezésére.

Energiahatékonysági beruházásra biztosított önerőt kiegészítő támogatás

  • A támogatás B részében egy energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehet igényelni. A vállalatok hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Programban, amelyhez vissza nem térítendő 15%-os önerő támogatást igényelhetnek a pályázat által.

Pályázati felhívás

Felhívás összefoglaló

Pályázat menete "A" feldolgozóipar

Pályázat menete "B" feldolgozóipar

Költségtámogatás ismertető feldolgozóipar "A"

Önerő támogatás ismertető feldolgozóipar "B"

GYIK

vissza