VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kiterjeszti Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjait az MNB

2023.09.07.

Kiterjeszti Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programjait az MNB

Az MNB kiterjeszti a zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programjainak igénybe vételi lehetőségét. A bankok a 2025. december 31-ig folyósított zöld hiteleik után öt évig – tehát akár egészen 2030-ig – alkalmazhatják a kedvezményes tőkekövetelményeket. A jegybank bővítette a zöld hitelcélokat is az energiahatékonyság, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiatárolás, a zöldebb távhő és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazása érdekében.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programja részeként hirdette meg tőkekövetelmény-kedvezmény programjait a hitelintézetek számára a zöld lakossági jelzáloghitelek, illetve a vállalati és önkormányzati hitelek volumenének bővítése céljából. A jegybank ezáltal úgy javítja a bankszektor környezeti kockázati profilját és pozitív ösztönzőn keresztül úgy bátorítja a zöld hitelezést, hogy a részletes feltételrendszerben meghatározottaknak megfelelő, környezetileg fenntartható lakossági, vállalati és önkormányzati kitettségek adott évi tőkekövetelményének egy részét vagy egészét elengedi a tőkeszabályozás 2. pillérében – írja közleményéban a Magyar Nemzeti Bank.

A kedvezmény eddig a 2020. január 1. és 2024. december 31. kötött hitelszerződések és kötvénykitettségek után volt igénybe vehető, 2025-ig bezárólag. A hosszabbítás nyomán az MNB az eddigi 2024 év végi szerződéskötési határidőt egy évvel, 2025. december 31-ig módosítja, azzal a kitétellel, hogy minden ezen időpontig keletkeztetett banki zöld kitettség a futamidő első és legfeljebb 19 negyedévére vonatkozóan kedvezmény-érvényesítési alapul szolgáljon.

További fontos új módosítás, hogy az MNB a program sikere nyomán – a társhatóságokkal, szakmai szervezetekkel és a hitelintézetekkel folytatott egyeztetéseket követően – egyszerűsíti és az eddigieken túl további zöld hitelcélokra is kiterjeszti a programot. A hitelintézetek így az energiafüggetlenség és a megújuló energia integrációjának elősegítése érdekében a továbbiakban az energiatároló, a megújuló energiaforrás-tüzelésű távhő, a villamosenergia hálózat bővítését és fejlesztését célzó beruházásokat finanszírozó kitettségek nyomán is élhetnek a tőkekedvezménnyel.

A jegybank az energiahatékonysági hitelcélokat egy energiahatékonysági intézkedéslistával, a kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó hitelcélt pedig – az önkormányzati és KKV hitelezési szegmensben 1 millió euró alatti összegű kitettségekre vonatkozó – egyszerűbb feltételrendszerrel bővítette.

A zöld lakossági lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezmény esetében tovább könnyítette az elvárásokat az MNB. Eszerint a felújítás megkezdése előtt nem szükséges energetikai tanúsítvánnyal bizonyítani a „BB”-nél gyengébb energetikai teljesítményt, ha az ingatlan 1990 előtt épült (hiszen nagyon magas a valószínűsége, hogy ezekben az esetekben a felújítandó lakóépület nem energiahatékony a kiindulási állapotban). A felújítás után azonban továbbra is szükséges az energiahatékonysági szintet tanúsítvánnyal bizonyítani. A részletes feltételrendszer a közlemény végén található linkeken érhető el.

A program iránt jelentős a piaci érdeklődés, aminek eredményeként 2022. végére összesen 484 milliárd forint belföldi banki kitettség után érvényesítettek tőkekövetelmény-kedvezményt. Ebből 80 milliárd forint kötvény, 307 milliárd forint vállalati hitel, és 97 milliárd forint a lakáscélú hitel kitettség.

Az eddig kibocsátott zöldkötvények többségének forrásfelhasználása az energiahatékony ingatlanfejlesztésre irányul. A zöld kedvezmény további alapjául szolgáló vállalati hitelek túlnyomórészt a megújuló energiatermeléshez kapcsolódnak, de elkezdtek megjelenni az első elektromos hajtású járművek beszerzését és üzemeltetését finanszírozó ügyletek és a bankok saját zöld keretrendszere szerinti finanszírozások is. A zöld lakossági lakáscélú tőkekövetelmény-kedvezmény esetében egyelőre az újépítésű ingatlanok tekintetében figyelhető meg koncentráció, melyek jelentős része a Zöld Otthon Program keretében folyósított hitel.

A programok emellett piac- és intézményfejlesztő hatással bírnak a pénzügyi intézményrendszer egészére számára is. 2023 áprilisában módosultak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel program feltételei is, melynek köszönhetően immár 3 banknál igényelhető hitel zöld lakás célra folyósítási díj és az energetikai tanúsítvány költsége nélkül.

vissza