VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kiszámoltuk, mit tudnak az új Széchenyi MAX+ hitelek!

2022.12.29.

Kiszámoltuk, mit tudnak az új Széchenyi MAX+ hitelek!

Elindult az új, Széchenyi Kártya Program MAX+, amely révén támogatott, egységesen nettó 5 százalékos fix kamat mellett elérhető hitelekhez juthatnak a vállalkozások. Ez a kamatot illetően drágulást jelent, ám mivel kezelési költség nincs, az adósok a termékek egy részénél akár még jobban is járhatnak mint azok, akik korábban vettek fel Széchenyi hitelt. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, mit jelent ez az egyes konstrukcióknál összegszerűen.

MAX+ néven fut tovább a Széchenyi Kártya Program. A változás az idén a második félévben elérhető MAX kontrukciókhoz képest az elérhető hitelfajták számában és a kamat mértékében mutatkozik meg. A támogatott hitelek a gazdasági miniszter bejelentése szerint már december 23-tól elérhetőek.

Folytatódik a Széchenyi Kártya Program

A Széchenyi MAX+ termékek kamata egységesen 5 százalék lett, ami jelentősen magasabb a korábbi 0,5-3,5 százaléknál, ám mivel az új konstrukciókat nem terheli kezelési költség, hitelfajtánként eltérő, hogy jobban, vagy rosszabbul járnak a forrás iránt érdeklődő cégek, mint korábban.

A Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei a következők: 

  • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+: a napi működési költségek biztosításához;
  • Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+: kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére;
  • Széchenyi Likviditási Hitel MAX+: a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszközök beszerzésekhez;
  • Széchenyi Beruházási Hitel MAX+: az energiahatékonyság javítását és technológiaváltást segítő “zöld” beruházási hitelcélok megvalósítására;
  • Széchenyi Mikrohitel MAX+: továbbra is lehetőséget biztosít a legkisebb, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások agrár és nem agár beruházási céljainak; megvalósítására;
  • Agrár Beruházási Hitel MAX+: elősegíti az agrár vállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását.

Az alábbiakban konkrét példákon keresztül mutatjuk be a Széchenyi Kártya Programnál a kamatemelés pénzügyi hatásait. (A Garantiqa Zrt. készfizető kezességvállalásának igénybevételéért fizetendő éves díjjal nem kalkuláltunk.)

Széchenyi Folyószámlahitel

Ha egy vállalkozás a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX 250 millió forintos keretéből éves átlagban 100 millió forint összeget használt fel, akkor ezért 3,5 százalékos kamatot és 2 százalékos kezelési költséget kellett fizetnie, vagyis hitel teljes éves költsége 5,5 millió forint volt.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ esetében bár a kamat 5 százalékra emelkedik, mivel a kezelési költséget az állam átvállalja, a hitel költsége még csökken is, mindössze évi 5 millió lesz. Vagyis az elérhető pénzügyi előny évi 500 ezer forint.

 

 JÓ TUDNI

A klasszikus folyószámlahitelek jellemzően 1-2 évre szólnak, ám a Széchenyi MAX és MAX+ futamideje is 3 év. Ez a mostani piaci környezetben számottevő előny, hisz ilyen időtávra számolhatnak a vállalkozások ezzel az olcsó forrással.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX és MAX+ esetében azonos a bírálati díj mértéke, ami hitelösszegtől függően változatlanul 30 ezer és 320 ezer forint között lehet (mértéke a rendelkezésre bocsátott hitelkeret nagyságától függ). A bírálati díj a hitelre vonatkozó hitelbírálatnak, a hitelkeret rendelkezésre bocsátásának és felülvizsgálatnak jutaléka, valamint a bankkártya rendelkezésre bocsátásának díja. A bírálati díj megfizetése a hitelkeret megnyílásának napján esedékes, amivel a bank az ügyfél számláját megterheli.

Széchenyi Likviditási Hitel

Egy 100 millió forint összegű Széchenyi Likviditási Hitel MAX után ugyancsak 3,5 százalék kamat és 2 százalék kezelési költség terhelte az adóst, vagyis 5,5 százalék hitelköltséggel lehetett kalkulálni. Három éves futamidőnél ez összesen 3 019 590 forint kiadást jelentett egy vállalkozásnak.

A Széchenyi Kártya Likviditási Hitel MAX+ esetében a kamat 5 százalék, és mivel az állam a kezelési költséget átvállalja, ez lesz a hitel teljes költsége is. Egy 100 millió forintos likviditási hitel havi törlesztője hároméves futamidőre tehát 2 997 090 forint lesz, ami 22 500 forinttal kevesebb, mint amennyit korábban kellett ugyanezért fizetni.

 JÓ TUDNI

A Széchenyi Likividitási Hitel MAX+ esetében is megmaradtak a korábbi kedvező feltételek. Ezek közül érdemes kiemelni, hogy a 3 éves futamidejű kölcsön törlesztését maximum 9 hónapos türlemi idő után kell megkezdeni törleszteni. (A példában nem számoltunk a türelmi idő igénybevételével.) Emellett számottevő könnyebbséget jelenthet a vállakozások számára, hogy a hitel szabadon felhasználható – nem kell számlával igazolni, hogy forgóeszközökre költötte az így biztosított forrást a cég.

Likviditási hitel esetében egyszeri költségként az úgynevezett szerződéskötési díjjal is számolni kell, ami a hitelösszeg 1,5 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint. A példánkban szereplő kölcsön esetében tehát 1,5 millió forint kiadással számolhat az igénylő.

Széchenyi  Beruházási Hitel és Agrár Széchenyi Beruházási hitel

A Széchenyi Kártya Beruházási Hitel MAX kamata az állami támogatásnak köszönhetően 1,5 százalék, míg a kezelési költség 2 százalék volt, vagyis 3,5 százalékos összköltséggel számolhattak adósok. (Az energiahatékonyság-javításra és technológiai fejlesztésre igénybe vett összeg még kedvezőbb, 0,5 százalékos kamattal volt elérhető.)

A MAX+ esetében 5 százalék a kamat, ám kezelési költség nincs, miközben a plafon 400 millióról 500 millió forintra módosult. A 100 millió forintos hitelösszeg és a 10 éves futamidő mellett a korábbi MAX konstrukcióval 19 155 250 forint a kamat és a kezelési összege, míg a MAX+-nál 27 278 618 forint lesz ugyanez, vagyis 8 123 368 forinttal drágul a finanszírozás.

A szerződéskötési díj ugyanakkor nem módosult, ez továbbra is a hitelösszeg 2 százaléka, legfeljebb 2 millió forint, vagyis a példánkban szereplő finanszírozás esetében pont ennyit kell fizetni. A folyósítási jutalékon sem változtattak, ez hitelösszegtől függetlenül folyósításonként 15 ezer forint maradt.

 

Széchenyi Turisztikai Kártya

A korábban elérhető Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Folyószámlahitel kamata az ügyfél számára mindössze 0,5 százalék volt, míg a kártya 1 évig volt érvényes. A december 23-tól elérhető Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+ kamata a többi MAX+ termékhez hasonlóan 5 százalék, kezelési költség azonban itt sincs, miközben a hitelkeret maximális összege 300 millió forint, a futamidőt pedig legfeljebb 3 évre hosszabbították meg.

A drágulás itt jelentősnek értékelhető a korábbi, ám még az 5 százalékos kamat is kedvezőnek számít a jelenlegi kamatkörnyezetben, a futamidő 1-ről 3 évre hosszabbítása pedig nagyobb rugalmasságot biztosít. (A MAX+ termék esetében egyelőre nem tudni, hogy lesz-e szerződéskötési díj, vagy más egyéb egyszeri költség.)

Széchenyi Mikrohitel

A Széchenyi Mikrohitel MAX a vállalkozások egyik kedvenc hitele volt korábban is – nem ok nélkül. A legfeljebb 50 millió forint összegű, maximum 120 hónapra igényelhető hitel ugyanis kezdő vállalkozások számára is elérhető, ami mellett a forrás rendkívül sokféle célra felhasználható. Gondolva itt a

  • klasszikus beruházási célokra; úgy mint például új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb, jármű kategóriába nem tartozó tárgyi eszköz beszerzésére akár az agrárszektorban is,
  • a forgóeszköz beszerzésre (a hitelösszeg 20 százaléka erejéig), ami mellett
  • a feltételeknek megfelelő korábbi beruházási hitelek kiváltása is megengedett.

Nos, itt a kamat 5 százalékra emelkedése érdemi költségnövekedést hoz magával. Míg a 10 évre igényelt 50 millió forintos hitel törlesztőrészlete a MAX esetén érvényes az 1 százalékos kamat és 2 százalék kezelési költség mellett 521 354 forint volt, a futamidő alatt kifizetett összes költség pedig elérte a 7 687 418 forintot. A MAX+ esetén érvényes 5 százalékos kamat mellett a havi törlesztő 530 328 forint, így a futamidő alatti teljes költség 13 639 309 forint.

Még mindig rendkívül kedvező a kamat

Bár a Széchenyi Kártya Program 5 százalékos kamata – ahogy az a fentebbi példákból egyértelműen kiderül – bizonyos esetekben drágulást jelent, a jelenlegi hitelpiaci és inflációs környezetben ezek a konstrukciók még mindig rendkívül kedvező ajánlatokként értékelhetően – még a lakáshitelek kamata is 8 százalék felett kezdődik, míg a személyi kölcsönök esetében 10 százalékról indulnak az ajánlatok.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a fogyasztóiár-index 2023-ban 15,0 – 19,5 százalék között alakulhat – a pénzromlás üteme tehát a jövő ében is még jócskán meghaladja majd az 5 százalékos kamatszintet. A megfelelő jövedelemtermelő képességgel rendelkező vállalkozásoknak, amelyek terveik megvalósításához plusz forrást kívánnak bevonni, mindenképpen célszerű tehát megvizsgálni a támogatott hitel igénylésének lehetőségét is.

vissza