VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Képzések és tananyagok is segíthetik (majd) a kkv-kat a közbeszerzéseken

2022.04.12.

Képzések és tananyagok is segíthetik (majd) a kkv-kat a közbeszerzéseken

A tervezet szerint áprilisban jelenhet meg a „Képzési programok kidolgozása KKV-k számára a vállalkozások közbeszerzési eljárásokban történő részvételének elősegítésére” (RRF-9.4.1-22) című felhívás.

A felhívás célja tananyagok kidolgozása, e-learning felület létrehozása és képzések szervezése „a vállalkozások közbeszerzési eljárásokban történő részvételének elősegítése érdekében”. A 460 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra a Miniszterelnökség vezette konzorcium pályázhat. A kiíró bőven hagyott időt a feladat megoldására: a határidő 2026. március 31.

A projekt az RRF, az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility) támogatásával valósul meg. A magyar tervekről a kormány és az Európai Bizottság még nem állapodott meg, emiatt az „uniós pénz” sem érkezik. Ez is közrejátszhat abban, hogy a felhívás nem jelent meg a tervezetben szereplő április 11-i „céldátumon”.

A kkv-k „közbeszerzési aktivitását” a felhívás tervezete néhány 2020-as adattal illusztrálja: ebben az évben az ajánlatot benyújtó kkv-k 86 százaléka legfeljebb 10 alkalommal pályázott, 39,4 százalékuk pedig az egész naptári évben mindössze egyszer. A Miniszterelnökség adatai alapján a kkv-k 2020-ban (uniós és nemzeti eljárásrendben összesen) a szerződések 81,7 százalékát nyerték el, azonban ez az arány érték alapon mindössze 49 százalék. A kkv-k közbeszerzéseken részvétele és nyertessége tekintetében az uniós tagállamok közötti összehasonlításban Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el.

A fentiek alapján a közbeszerzésekben részt vevő kkv-k száma és az ajánlattételi aktivitásuk is növelhető – vonja le a következtetést a kiíró. Hogyan? „A gazdasági szereplők, és különösen a kkv-k esetén cél, hogy kompetenciáikat mind a közbeszerzési tevékenységek terén, mind a közbeszerzéshez kapcsolódó technikai ismeretek terén fejlesszük, és ezáltal csökkentsük a részvételük akadályait.” A felhívás által támogatott projekt így három pilléren nyugszik:

– E-learning tananyag kidolgozása és ingyenesen elérhetővé tétele gazdasági szereplők számára a közbeszerzési eljárásokban való részvétel témájához kapcsolódóan (ajánlattétel, jogorvoslatok, szerződés teljesítése).

– A közbeszerzésekben való részvétel könnyítése érdekében az ajánlattételhez, szerződés teljesítéséhez és jogorvoslathoz kapcsolódó ingyenes oktatási alkalmak megszervezése országosan, illetve online a kkv-k számára külső szolgáltató bevonásával.

– Az EKR használatával kapcsolatos e-learning tananyag elérhetővé tétele és ingyenes oktatási alkalmak megszervezése országosan a gazdasági szereplők számára az EKR üzemeltetője részvételével.

 

vissza