VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

KAVOSZ: az AVHGA csökkenti a garanciadíjait

2024.01.31.

KAVOSZ: az AVHGA csökkenti a garanciadíjait

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) jelentősen csökkenti az agrárhitelekhez adott garanciadíjait a Széchenyi Kártya Programban, így az agrárium vállalkozásai is olcsóbban jutnak a program hiteleihez – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

A KAVOSZ és az AVHGA közötti megállapodás értelmében 2024. februártól kétharmadával – évi nettó 0,2 százalékra – csökken az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióban a vállalkozások által fizetendő garanciadíj mértéke, ez érdemi megtakarítást jelent az agrárvállalkozások számára.

A KAVOSZ vezérigazgatója szerint a vállalati hitelezési piacon az ilyen kamat- és egyéb hiteldíj csökkentések tovább ösztönözhetik a vállalkozói hitelfelvételt, az aktív banki hitelezés pedig elengedhetetlen a gazdaság növekedéséhez. Ehhez fontosak a kamat- és díjcsökkentések, és ezért is fontosak az olyan lépések, mint a kormány és a bankszövetség megállapodása, amely értelmében a piaci kamatozású hiteleknél a bankok 3 hónapig vállalják, hogy 6 hónapra elengedhetik a BUBOR feletti kamatfelárat, ezzel érdemi forrásköltség csökkenés következik be – hangsúlyozta Krisán László.

Jelenleg az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program biztosítja a legolcsóbb vállalkozói hiteleket, évi 1,5 százalék és 5 százalék között fix kamat mellett, 1–10 éves futamidőre akár maximum 1,4 milliárd forint összegben nyújt kedvezményes finanszírozást.

A Széchenyi Kártya Program évente sok tízezer vállalkozásnak nyújt segítséget. 2023-ban több mint 46 ezer szerződést kötöttek közel 1700 milliárd forint összegben. A program létrejötte óta pedig több mint 480 ezer ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben. Jelenleg naponta átlagosan 300 ügyféltől, több mint 11 milliárd forint összegű hiteligénylést fogadnak be. (MTI)

vissza