VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

2022.06.30.

Kárenyhítési tájékoztatót tett közzé az Agrárminisztérium az aszálykárok miatt

Magyarország területének jelentős részén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik és az ország öt keleti megyéjére koncentrálódik. Az ide kattintva elérhető részletes útmutató segíti az eligazodást a kárenyhítő juttatás igényléséhez. (AM Sajtóiroda)

A kormány.hu oldal dokumentumtárában olvasható tájékoztató szerint első lépésként az aszálykár első észlelésétől számított 15 napon belül, de a betakarítást megelőzően legalább 15 nappal kell a kárt bejelenteni a Magyar Államkincstár elektronikus felületén elérhető MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazásban, ügyfélkapus hozzáféréssel. A bejelentésben segítenek a falugazdászok. Aszálykárt szeptember 30-ig lehet bejelenteni a valósághoz minél közelebbi hozamcsökkenési adatokkal. A kormányhivatal a bejelentést ellenőrzi, és a káreseményt abban az esetben igazolja, ha a várható hozamcsökkenés eléri a 30 százalékot.

A kormányhivatali határozat önmagában még nem jogosít fel kárenyhítő juttatásra, de ennek birtokában nyújtható be november 30-ig kárenyhítő juttatás iránti kérelem a MÁK honlapján. A károsodott növénykultúra 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenése és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenése együttesen jogosíthat fel kárenyhítő juttatásra, amelynek mértéke a hozamérték-csökkenés 80 százaléka, megfelelő mezőgazdasági biztosítás hiányában 40 százaléka - olvasható a tájékoztatóban. (MTI)

vissza