VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

K&H: van élet a kata után

2022.08.15.

K&H: van élet a kata után

Augusztus 31-gyel megszűnik az eddigi kata, a korábbinál csak egy jóval szűkebb kör választhatja az új katát. A következő hetekben ezért közel 400 ezer vállalkozónak kell eligazodni a lehetőségek között és megtalálni a számára megfelelő adózási formát. A K&H és a Vállalkozás Okosan szakértői mutatják, mik a következő lépések.

A kata adózás változásai miatt megközelítőleg 400 ezer vállalkozónak kell új, a tevékenységéhez és bevételeihez leginkább megfelelő adózási- és cégformát választania. „Az látjuk, hogy hatalmas az igény a szakmai tanácsadásra a katások részéről, hogy eldönthessék, milyen formában érdemes folytatniuk a vállalkozásukat. Kifejezetten nekik és erről szólt legutóbbi, ingyenesen visszanézhető online szakmai rendezvényünk, amelyet eddig soha nem tapasztalt érdeklődés övezett, és szinte záporoztak a kérdések” – tájékoztatott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője a vállalkozások részéről mutatkozó felfokozott információigényről.

Az alábbiakban a legfontosabb dátumok és teendők, amikre figyelni kell:

– augusztus 31-jével minden eddigi régi katás automatikusan megszűnik katás lenni, még azok is, akik jelenleg szüneteltetik vállalkozásukat;

– minden régi katásnak – tehát a szünetelőknek is – 30 napon belül le kell adni a záró kata bevallást (22KATA), amennyiben volt bevételük 2022-ben;

– annak, aki az új katát már nem választhatja, augusztus 31-ig nyilatkoznia kell arról, hogy milyen adózással folytatja tevékenységét;

– az augusztusi katát szeptember 12-ig be kell fizetni;

– aki augusztus 31-ig katás volt és 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között a bevétele meghaladta 12 millió forintot, 40 százalékos adót kell fizetnie szeptember 30-ig .

„Senkinek nem javasoljuk a kapkodást, most a tájékozódásra és számolásra kell koncentrálni. Fontos azonban tudni, hogy a jelenlegi kata mindenki számára megszűnik. Aki megfelel az új kata szabályainak, nem lesz automatikusan új katás, arra szeptember 25-ig be kell jelentkeznie” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Anita, a K&H szakértői csapatának tagja, a Vállalkozás Okosan alapítója és vezető tanácsadója.

„Azok számára, akik eddig egyéni vállalkozóként katáztak, de szeptembertől már nem választhatják ezt az adóformát, vagy egyéb okok miatt felmerült a cégforma váltás, összeállítottunk egy sorvezetőt, hogy mire kell figyelniük akkor, ha céget alapítanának. Emellett, további könnyítésként a vállalkozói számlanyitásukhoz egy évig 0 forintos havidíj kedvezményt biztosítunk, ezzel is támogatva vállalkozói tevékenységük sikeres folytatását” – tette hozzá Rammacher Zoltán.

 

 

 

vissza