VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

K&H: nem kell félni elbocsátási hullámtól a kkv szektorban

2023.09.04.

K&H: nem kell félni elbocsátási hullámtól a kkv szektorban

Tízből hét vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez a következő egy évben, emellett kismértékben erősödött a cégek létszámbővítési szándéka is a kkv szektorban. A K&H bizalmi index legutóbbi eredményeiből az is kiderül, hogy az egyszámjegyű fizetésemelés mellett a cégek közel felénél cafeteriára is számíthatnak a dolgozók.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023. május-júliusi időszakban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 728 ezer főt tett ki, amely 29 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint pedig még tovább emelkedhet a foglalkoztatottak száma a következő 12 hónapban.

„A kkv-k számítanak a munkavállalóikra. Ezt mutatja, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére nem volt és nem is várható elbocsátási hullám a szektorban. Jelenleg 10-ből 7 vállalkozás a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez az előttünk álló egy évben, emellett kismértékben, 16 százalékról 23 százalékra nőtt a létszámbővítést tervezők aránya az előző negyedévhez képest” – mondta Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Csökkenő pályán a fizetések

„Az elmúlt két évben igen hullámzó volt a béremelési szándék, 2022 utolsó negyedéve óta viszont csökkenő pályára állt. Jelenleg a vállalkozások kétharmada tervez fizetésemelést, holott az előző két negyedévben még 70 százalék felett volt ez az arány. Az emelés mértéke pedig jelentősen elmarad a tavalyi, átlagosan 14,5 százalékos éves inflációtól, a munkavállalók átlagosan 8 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a következő egy évben.”

A béren kívüli juttatások tervezésénél kivárás figyelhető meg. Az előző negyedévhez képest gyakorlatilag változatlan arányban, a cégek 44 százaléka tervez valamilyen plusz juttatást adni a munkavállalóknak.

„Az első helyen továbbra is a közlekedési költségtérítés áll, minden ötödik cég támogatja ezzel a dolgozókat. Ezt követően azonban a 13. havi fizetésnél kisebb mértékű, 5 százalékpontos visszaesés figyelhető meg (15 százalék) az előző negyedévhez képest, miközben szinte ugyanilyen arányban számolnak SZÉP kártyával (14 százalék) is. Utóbbi nagy segítség lehet a munkavállalóknak, mivel a módosításoknak köszönhetően ismét felhasználható élelmiszervásárlásra, és a kedvezményes éves keret is megemelkedett 650 ezer forintra. Így akár fizetésemelésre is jó megoldás lehet” – mondta el a szakértő.

vissza