VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jelentős az emelés a környezetvédelmi termékdíj adómértékekhez képest

2023.06.08.

Jelentős az emelés a környezetvédelmi termékdíj adómértékekhez képest

2023. június 2-án megjelent a Magyar Közlönyben a kiterjesztett gyártói felelősségi díjtételeket előíró miniszteri rendelet.

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség kollektív teljesítése esetén az egyes körforgásos termékek tekintetében egységenként fizetendő díjtételeket az alábbi táblázat tartalmazza (összehasonlítva a jelenleg hatályos környezetvédelmitermékdíj-tételekkel).

A 2023. július 1-jétől hatályba lépő szabályozás szinte minden anyag- és termékáram esetében jelentősen magasabb díjmértéket határoz meg a hatályos környezetvédelmi termékdíj adómértékeknél – írják a PwC Magyarország szakértői. Bár ez azt eredményezi, hogy az érintett termékek vonatkozásában fizetendő környezetvédelmi termékdíj számottevően, vagy akár nullára csökken (mivel az egységnyi környezetvédelmitermékdíj-tételből levonásra kerül a kiterjesztett gyártói felelősségi díjtétel), összességében jelentős többletfizetési kötelezettséget kell teljesíteni.

Ebből következően még fontosabbá válik, hogy a kötelezettek pontosan határozzák meg a díjfizetési kötelezettséggel érintett ügyleteik és termékeik körét – hangsúlyozza PwC tájékoztatója.

vissza