VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jegybanki elemzés a 21 százalékos inflációról

2022.11.10.

Jegybanki elemzés a 21 százalékos inflációról

2022 októberében az éves összevetésben számított infláció 21,1 százalék volt. A statisztikai hivatal adatait Rippel Géza, az MNB szakértője tekintette át.

Az iparcikkek árai 1,6 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, ami enyhén magasabb a tavaly októberi átárazásnál. Az iparcikkek éves inflációja így 17,4 százalékra emelkedett.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek, ami megegyezik a szeptemberben megfigyelt árváltozás mértékével. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 13,7 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 44,7 százalékra ugrott, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően gyorsult. Szeptemberhez képest az élelmiszerek árai 5,0 százalékkal nőttek. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés széles körben jellemző volt, amit részben az egész Európát sújtó aszály magyarázhatott. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése elsősorban a tej, a tejtermékek és a kenyér árváltozásához kapcsolódott.

Az alkohol, dohány termékkör ára szeptemberhez képest 0,6 százalékkal nőtt, amit az alkoholtermékek áremelkedése magyaráz. A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai szeptemberhez képest 0,3 százalékkal emelkedtek, melynek hátterében elsősorban a sport- és múzeumi belépők árnövekedése áll.

MNB

vissza