VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jegybanki elemzés a 20 százalékos inflációról

2022.10.12.

Jegybanki elemzés a 20 százalékos inflációról

2022 szeptemberében az éves összevetésben számított infláció 20,1 százalék volt. A statisztikai hivatal adatait Rippel Géza, az MNB szakértője tekintette át.

Az iparcikkek árai 0,9 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, tehát a növekedési ütem az augusztusi felére csökkent. A termékkör havi áremelkedése utoljára idén januárban volt hasonlóan alacsony. Az iparcikkek éves inflációja így 17,1 százalékra emelkedett. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe érdemben nem változott, a nem tartós iparcikkek árindexe pedig nőtt.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek. Az elmúlt évekre jellemző szeptemberi átárazásnál magasabb áremelkedés történt, ami a szolgáltatások széles körében jellemző volt.

Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja tovább gyorsult. A mobiltelefon és internet szolgáltatások esetében a tavalyi jelentős árcsökkenés az idei évben nem ismétlődött meg. A piaci szolgáltatások éves árindexe 12,6 százalék volt.

Az élelmiszerek inflációja 38,6 százalékra emelkedett, a termékkörön belül a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszerek árindexe egyaránt számottevően emelkedett. Augusztushoz képest az élelmiszerek árai 3,8 százalékkal nőttek. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az áremelkedés széles körben jellemző volt, amit részben az Európát sújtó aszály magyarázhatott. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése elsősorban a tej, a tejtermékek és a kenyér árváltozásához kapcsolódott.

Az alkohol, dohány termékkör ára augusztushoz képest 0,5 százalékkal nőtt, amit a júliusi jövedékiadó-emelés folytatódó begyűrűzése magyaráz.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai augusztushoz képest 22,4 százalékkal emelkedtek, így a termékkör éves árváltozása 24,2 százalék. A jelentős emelkedés döntő része a lakossági rezsiárak módosításához kapcsolódik (gáz és áram árak), ugyanakkor a tankönyvek, az iskolai, az óvodai, bölcsődei étkezés, illetve a parkolási díjak is drágultak.

(MNB)

vissza