VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ismét lehet indulni a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

2022.12.08.

Ismét lehet indulni a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2022-ben is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot, a Magyar Innovációs Alapítvány által, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával.

A Magyar Innovációs Szövetség felkérésére a 25 tudósból, vállalatvezető szakemberből álló zsűri 1993 óta minden évben odaítéli az Innovációs Nagydíjat. A szövetség idén 31. alkalommal hirdeti meg a pályázatot. Az elmúlt harminc pályázati felhívásra összesen beérkezett 1379 pályaműből 1204 volt megvalósult, sikeres innováció. A legjobbak közül 233 kapott különböző innovációs díjat, ők alkotják a hazai innováció „elitjét”, a Magyar Innovációs Klubot. Nevezni 2023. február 3-ig lehet.

Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke kifejtette, hogy az innováció egy gondolkodási mód, egy vezetői magatartás, amely lehetőséget ad a kreativitás kibontakozására. Az innováció a kreativitás és a tőke találkozása. A kreativitás a gondolat és a cselekvés találkozása. A Magyar Innovációs Szövetség harminckét éve alapult, az volt a misszió, hogy az innováció a gazdaság alapnövekedésének legfontosabb alapfeltétele. Az innováció gyorsulása a gazdaság gyorsulása is. A harmincegy éve indult Magyar Innovációs Nagydíj komplex értékelés alapján a legnagyobb innovációs teljesítményt keresi. Pakucs János azt is hozzátette, hogy a pályázaton olyan Magyarországon bejegyzett vállalkozások, szervezetek vehetnek részt, amelyek új termékkel, eljárással vagy szolgáltatással értek el kiemelkedő innovációs teljesítményt és jelentős üzleti sikert.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a pályázat meghirdetése kapcsán kiemelte, hogy miért is olyan nehéz a társelnöki pozíció, hiszen versengő vállalkozások komoly gazdálkodási eredményét kell sorba állítaniuk. Az elmúlt három évtized díjazottjai kivétel nélkül gazdasági súlyra tettek szert. Ténylegesen igaz, hogy aki díjazott a Magyar Innovációs Nagydíjon, az a későbbiekben bizonyítja a piacon az életképességét is. Az NKFIH elnöke hangsúlyozta, hogy hatalmas kitartás kell civil szervezetként, hogy harmincegy éve menedzselje és újra meghirdesse ezt a díjat. Innovációs hivatalként kötelességük a Magyar Innovációs Szövetség mellé állni, hogy kedvet csináljanak az innovációnak. Évente hét-nyolc díjat osztanak ki az innovatív vállalkozásoknak. „Csillagok ők, nekünk meg a kezünket a csillagok felé kell kinyújtani.” – zárta gondolatait Dr. Birkner Zoltán.

Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár a pályázat jelentőségéről és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásáról tartott előadást. Az innovációnak két jelentése van, az invenció, valami új feltalálása, valamint az eredménynek a piacosítása. Kettő között szorzás jel van, ha valamelyik nulla, akkor nincs innováció. Ez a díj pontosan arra mutat rá, hogy az innováció lényege az árbevétel termelése mellett a hozzáadott érték teremtése. Az egyetemeken, akadémián egyre több kutatást végeznek, ezt is próbálják a hasznosítás irányába eltolni, melyek azok az ügyek, amiből piaci eredmény jöhet ki, hogy a magyar társadalom számára hasznosítható eredmények jöjjenek létre. Mi magyarok ne csak a találmányok területén legyünk jók, hanem hogy megteremtsük az önfenntartó gazdasági hasznot.

Az innováció agráriumban betöltött szerepéről Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára beszélt. Kiemelte, hogy az agrárium vonatkozásában az innováció elválaszthatatlan a társadalmi hasznosulástól. Az agrárágazatnak az utóbbi időben számos, rendkívüli kihívással kell megküzdenie, a klímaváltozástól egészen az energiaválságig. A mezőgazdaság, mint nemzetstratégiai ágazat, mindenkinek az életében jelen van valamilyen módon: legyünk akár termelők, akár fogyasztók. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy nem csak uniós, hanem hazai szinten is kiemelt szereppel bír az innováció. Az agárgazdasági innovációk, a tudásmegosztás, a tudásalapú gazdálkodás közös társadalmi érdek, mely igényli a tagállami és az uniós szintű együttműködéseket, tapasztalatcseréket. A 2023 és 2027 közötti időszakban, ami a Közös Agrárpolitika hazai stratégiájának megvalósításának időszaka, megnyílnak az uniós források az agrárinnovációk élénkítéséhez is. Az agrárágazat egyre hangsúlyosabban jelen van a hazai innovációk világában, hiszen a jövő mezőgazdaságához elengedhetetlen a tudás és a folytonos innováció.

Az eseményen bemutatkozott a 2021. évi Innovációs Nagydíj győztes CYCLOLAB Kft., illetve a 2021. évi Ipari Innovációs Díj győztese, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. is.

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíj nyertese az elismerést jelképező bronz kisplasztika mellé 2 millió forint pénzjutalmat is kap, a további innovációs díjazottak pedig pénzjutalomban, illetve tárgyjutalmakban részesülnek. Az Innovációs Nagydíj mellett ugyanis kiosztják az Ipari Innovációs Díjat, az Informatikai Innovációs Díjat, az NKFIH „Alapkutatástól a piacig˝ Innovációs Díját, az Agrárminisztérium Agrár Innovációs Díját és Környezetvédelmi Innovációs Díját, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díját, illetve a MISZ Startup Innovációs Díját is.

A díjak átadására 2023. március végén, sajtónyilvános ünnepélyen kerül sor az Országház Felsőházi Termében.

FELHÍVÁS>>>

A 2022. évi kiírás részletei megtalálhatók a Magyar Innovációs Szövetség honlapján: www.innovacio.hu/nagydij

További információ:

Garay Tóth János, kommunikációs igazgató, tel.: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu.

 

vissza