VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

2021.05.13.

Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

Elsősorban az induló és mikro vállalkozások fejlődését és fenntartható működését segítő online platformot hoz létre a VOSZ.
A VOSZ szervezésében megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan platform valósul meg, amelynek segítségével elérhetővé válnak olyan 21. századi informatikai megoldások, amelyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésükben és a fenntartható működésükben.

Hazánkban a kkv-k aktivitása elmarad az EU átlagtól, ezért segíti a projekt a vállalkozásokat tudásanyaggal, informatikai induló szoftvercsomagokkal és virtuális inkubációval. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével.

ADVERTISING

A GINOP-1.1.9-VEKOP-20 kódszámú, „Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című felhívás keretében a VOSZ olyan fejlesztést kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt elsősorban a hazai 0-9 fős vállalkozások számára, de célcsoportnak tekinti akár a 25 fős vállalkozásokat is.

A mikro- és kisvállalkozások adják a kkv-szektor 97,8 százalékát, fejlődésük nélkül kisebb a lehetőség a gazdasági növekedés dinamikus emelkedése tekintetében is. A kkv-k hosszú távú fennmaradásra és növekedésre való képessége terén ugyanakkor további fejlődésre van szükség, hiszen Magyarországon a kkv-k hároméves túlélési rátája csak 60 százalék körüli. Számukra a kezdeti fejlődési szakasz sikeres tejesítése okozza a legnagyobb nehézséget. A projekt ezen akadályok leküzdéséhez nyújt segítséget.

A vállalkozások számára a hazai környezetben elérhető információk és digitális megoldások rendszerében nem érhető el olyan tudásanyagot és digitális tartalmat integrált szemléletben megközelítő platform, amely könnyen kezelhető, alacsony költséggel vagy ingyenesen igénybe vehető, komplex problémamegoldásra fókuszál, ezzel növelve a vállalkozások hatékonyságát, versenyképességét és digitális tudását.

A projekt elsődleges célja az induló- és mikro vállalkozások segítése, hatékony működésének biztosítása egy virtuális inkubátorprogram keretében a 21. századi szoftver megoldások átláthatóságát lehetővé tévő platform és a vállalkozói profilok szerint testreszabott induló szoftvercsomagok biztosításával. A fejlesztés eredményességének biztosításához járul hozzá, hogy a programban résztvevő vállalkozások számára a platform egy testreszabott vállalkozói profillal, ún. vállalkozói vezérlőpult alkalmazási lehetőséggel bővül, amelyen keresztül az érintett cégvezető naprakész információkat kaphat társaságáról, ügyintézési lehetőségeiről, egy központi helyről indíthatja el letöltött szoftvereit és láthatja át a működéséhez szükséges digitális lehetőségei széles körét.

A projekt várhat befejezése: 2023. március 31.

„Jó csapat állt össze, komoly sikerre számítunk. A VOSZ felelőssége is, hogy a vállalkozások hiteles forrásból kapjanak a digitális fejlődésüket támogató információkat, programokat. Sok egyeztetésre számítunk, a programokat a fejlesztés fázisában is folyamatosan csiszolni fogjuk” – mondta el a projektindító sajtótájékoztatón Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke.

vissza