VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Infláció alatti béremelést terveznek a hazai kkv-k

2023.03.08.

Infláció alatti béremelést terveznek a hazai kkv-k

Kissé erősödött a vállalkozások foglalkoztatási szándéka. A cégek közel negyede tervez munkaerőfelvételt, miközben újra 10 százalék alatt van az elbocsátásban gondolkodók aránya. Átlagosan 11 százalékos fizetésemelésre készülnek a cégek, ami messze elmarad az idei inflációtól. Emellett a tervezett béren kívüli juttatásokat tekintve is kismértékű javulás történt, minden második cégnél számíthatnak rá a munkavállalók.

Kismértékű bővülés várható a foglalkoztatásban idén. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint ugyanis enyhén nőtt a munkaerőfelvételi szándék.

„Az előző negyedévi, meglehetősen borús képhez képest javulást látunk a kkv-k foglalkoztatottsági hajlandóságában. A munkaerőfelvételben gondolkodó cégek aránya emelkedett, míg a létszámleépítést tervező cégek aránya csökkent. Számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy az előző negyedévi 16 százalékról 23 százalékra nőtt a létszámbővítést és 11 százalékról 8 százalékra csökkent az elbocsátásban gondolkodó cégek aránya. Azt is látni kell azonban, hogy az elbocsátási arány az elmúlt 10 évet nézve még mindig magas, ám a cégek jelentős többsége (68 százalék) nem tervez változtatni a dolgozók létszámán” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

A foglalkoztatás látványosabb bővülésére elsősorban a szolgáltató (24 százalék) szektorban és az iparban (23 százalék) számíthatunk, míg a kereskedelemben (18 százalék) és a mezőgazdaságban (10 százalék) ennél visszafogottabb mértékű létszámbővítés várható. A cégméretet tekintve a kisvállalkozásoknál minden negyedik, míg a mikro- és középvállalkozásoknál minden ötödik cég tervez új munkaerőt felvenni.

A fizetések nem tudnak lépést tartani az inflációval

A fizetések és a cafeteria juttatások tekintetében is mérséklődött az előző negyedévi kedvezőtlen hangulat.

„A fizetésemelési szándék az utóbbi egy évben igen hullámzó volt. Jelenleg a cégek 73 százaléka tervez béremelést, szemben az előző negyedévi 66 százalékhoz képest. A béremelés mértéke jelenleg a hullám csúcsán van, átlagosan 11 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak a kkv dolgozók a következő 12 hónapban. Ez azonban meg sem közelíti a KSH által közzétett januári, 25,7 százalékos inflációt, ami az utóbbi 27 év legmagasabb értéke és a tavalyi évi átlagos, 14,5 százalékos inflációtól is elmarad” – mondta a szakértő.

A cafeteria juttatások tervezésénél sem folytatódott tovább az előző negyedévi zuhanás.

„Jelenleg a cégek fele tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, míg az előző negyedévben minden negyedik cég vélekedett így. Ezzel az arány az elmúlt évek átlagára visszakorrigált, de kérdés, hogy a mostani gyorsan változó és bizonytalan gazdasági környezetben tovább emelkedik vagy inkább újra visszaesik a cafeteriát tervező cégek aránya a következő negyedévekben” – tette hozzá a szakértő.

A top 3 juttatási forma továbbra is a 13. havi fizetés, jutalom vagy bónusz (23 százalék), a közlekedési költségtérítés (20 százalék) és a SZÉP kártya (13 százalék). Utóbbi népszerűsége tovább emelkedhet az alszámlák megszűnésével, mivel így munkáltatói oldalról csökken az adminisztráció, a munkavállalóknak pedig egyszerűsödik a használat.

vissza