VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Indul az új Magyar Multi Program!

2020.03.15.

Indul az új Magyar Multi Program!

A Magyar Multi Program keretében 50 hazai kkv juthat csaknem 15 milliárd forint fejlesztési forráshoz az idén. A projektenként 50-340 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásra március 5-től lehet jelentkezni az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. weboldalán, a támogatás intenzitása 45%-os.

A pályázat 45%-os támogatást nyújt, azaz 55%-os önerőt vár el, így a 340 millió forintos támogatáshoz 415 millió forintnyi önerőt kell biztosítani saját, vagy más külső forrásból. A pályázaton ötfősnél nagyobb cégeket várnak, de a szakértő tapasztalatai szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy várhatóan tíz-húsz vagy akár ötven főnél nagyobb vállalkozások jelentkeznek. Lényeges szempont, hogy a támogatást igen széles körben lehet elkölteni: ingatlan építésére vagy felújítására éppúgy fel lehet használni, mint új termelőgépek vásárlására. A pályázat lehetővé teszi számítástechnikai eszközök és speciális célszoftverek beszerzését is.

Szepesi Balázs - az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára - az Iparkamara székházában tartott vállalkozói fórumon fontos feladatnak nevezte, hogy segítsék a kkv-k megjelenését a nemzetközi piacokon, illetve azt, hogy amelyek már ott vannak, megkapják a magyar kormánytól az összes lehetséges segítséget a helytálláshoz a versenyben. A Magyar multi program mellett számos más vissza nem térítendő támogatás is segíti a vállalkozásokat. Példaként említette a 3 milliárd forint keretösszegű beszállítói fejlesztési programot, a 6 milliárdos építőipari technológiai korszerűsítés programot, a 15 milliárdos Nagyvállalati beruházási támogatási programot, az egyedi kormánydöntéssel megítélt, 80 milliárd forint keretösszegű támogatási programot, az 1,4 milliárdos Ipar 4.0 programot, a napelemes rendszer telepítését támogató 23,9 milliárd forint keretösszegű programot, a vállalati infokommunikációt támogató 48,2 milliárdos programot, a foglalkoztatásbővítés 12 milliárdos ösztönzését, vagy a 10 milliárd forint keretösszegű Új gyakornoki programot.

Paulovits Ádám Márton, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) igazgatója elmondta: a BÉT számos programmal segíti a vállalatokat abban, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek. Kiemelte a BÉT 50 és az Elit vállalkozásfejlesztési programot, amelyekben hazai tulajdonú, növekedést tervező, az exportpiacok felé nyitni szándékozó vállalatok vehetnek részt.

Forrás: MTI, portfolio.hu

vissza