VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Indul a Növekedési Hitelprogram új szakasza, az NHP Zöld Otthon Program

2021.07.02.

Indul a Növekedési Hitelprogram új szakasza, az NHP Zöld Otthon Program

A Monetáris Tanács a zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében két új programot indít. A zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében az MNB a Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként 2021. októberben elindítja a Zöld Otthon Programot 200 milliárd forintos keretösszeggel.

A Monetáris Tanács július 6-án megtárgyalta és elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiáját. Az MNB küldetésének tekinti, hogy elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül, hosszútávú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához. A most elfogadott stratégia a jegybank hosszútávú működését megalapozó keretrendszer, amelynek értelmében az MNB folyamatosan vizsgálja, hogy a monetáris politikai eszköztár egyes elemei hogyan segíthetik az árstabilitás elérése mellett a környezeti fenntarthatósági célok elérését. A stratégiával összhangban, annak első lépéseiként a Monetáris Tanács azt a döntést hozta, hogy a zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében két új programot indít.

Az éghajlatváltozással együtt járó természeti, gazdasági és társadalmi változások a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelentik. Az éghajlat változása egyaránt hatással van az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra és a fenntartható felzárkózásra, így a kérdést a jegybankoknak indokolt kiemelten kezelniük.

Az MNB az elmúlt években is számos lépést tett, hogy elősegítse a zöld pénzügyi piacok fejlődését, valamint erősítse a környezettudatos fogyasztói szemléletmódot, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Egyedülálló mérföldkőnek tekinthető ugyanakkor, hogy az Országgyűlés 2021. május 28-i döntése alapján az MNB mandátuma Európában elsőként a környezeti fenntarthatóság előmozdítására is kiterjed. Ezért az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladataival összhangban küldetésének tekinti, hogy elsődleges árstabilitási céljának veszélyeztetése nélkül, hosszútávú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához.

A környezeti fentarthatóság érvényesítése nem érinti a monetáris politika irányultságát. Az MNB célja, hogy az árstabilitási cél elsődlegessége mellett a monetáris politikai eszköztár a lehető leghatékonyabban támogassa a fenntartható fejlődés és felzárkózás irányába való átállást. A Monetáris Tanács által elfogadott Fenntarthatóság és jegybanki politika – Zöld szempontok a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszköztárában című stratégiai dokumentum ennek megfelelően egységes keretet adva mutatja be azokat a lehetséges irányokat, amelyek segítségével a jegybank a monetáris politikai eszköztárába is át tudja ültetni a fenntarthatósági szempontokat. Az MNB célként tűzte ki, hogy a jegybanktörvény által rögzített keretek között, egyéb céljainak elérését nem veszélyeztetve támogassa a fenntartható módon megvalósuló gazdasági transzformációt, illetve a nemzetközi és hazai klímacélok elérését, növelje a pénzügyi rendszer klímatudatosságát, hozzájáruljon a fogyasztói és társadalmi szemléletformáláshoz és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosításához, emellett értékelje monetáris politikai eszközeinek klímakitettségét.

Az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság szempontjából a lakóingatlan-állomány megújítása kiemelt jelentőséggel bír. A bankok körében végzett felmérés szerint ugyanakkor a zöld szempontok jelenleg nem kerülnek figyelembevételre a lakáshitelek árazásában, valamint dedikált zöld hiteltermék sem érhető el, ezért olyan ösztönző bevezetésére van szükség, ami biztosítja ezen hiányok kezelését a hitelezésben. A zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében a Monetáris Tanács a zöld jegybanki eszköztár-stratégiával összhangban és annak első lépéseiként a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program és az NHP Zöld Otthon Program elindításáról határozott.

1. Az MNB által meghirdetett Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez. Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését, ezáltal egy egészségesebb szerkezetű hazai ingatlanállomány kialakítását, illetve hozzájárulhat a környezettudatos fogyasztói magatartás fejlesztéséhez. Az MNB a programban résztvevő kibocsátóktól a nemzetközi sztenderdek követését várja el, ami egy likvid, transzparens és egységes alapokon nyugvó hazai zöld jelzáloglevél-piac felépülését segíti elő. A program továbbá illeszkedik a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 2021. július 1-től életbe lépett módosításához, az MNB így egyszerre a keresleti és kínálati oldalon is ösztönzi a zöld jelzáloglevelek kibocsátását. A Monetáris Tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot. A Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program elindítása mellett, a piac stabilitásának támogatása érdekében a Monetáris Tanács döntést hozott a zöld minősítéssel nem rendelkező jelzáloglevelekre vonatkozó Jelzáloglevél-megújítási program újraindításáról is.

2. A zöld lakáshitelezés ösztönzése érdekében az MNB a Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként 2021. októberben elindítja a Zöld Otthon Programot 200 milliárd forintos keretösszeggel. Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan az MNB ezúttal is 0 százalékos kamat mellett biztosít majd refinanszírozási forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos, a futamidő végéig rögzített ügyleti kamat mellett hitelezhetnek tovább a lakossági ügyfeleknek. A program keretében magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújtható hitel, legfeljebb 70 millió forint összegben és maximum 25 éves futamidővel.

A programok további részleteit az MNB a következő hetekben egyezteti a piaci szereplőkkel. (MNB)

vissza