VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Igazságügyi ajánlást küld az OLAF – Mit jelent ez?

2023.05.09.

Igazságügyi ajánlást küld az OLAF – Mit jelent ez?

Az OLAF-al történő ügyészségi együttműködést dr. Schmidt Gábor, az OLAF szóvivői hálózatának magyar tagja mutatja be.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) alapvetően olyan beruházásokat vizsgál, amelyekhez az Európai Unió támogatást adott. A hivatal vizsgálata adminisztratív, ami azt jelenti, hogy a beruházás teljesítése során keletkezett iratokat nézik meg, ellenőrzik, hogy megfelelt-e a nyertes a pályázat feltételeinek, benyújtották-e a pénz felhasználása során a szükséges dokumentációkat, tartották-e a határidőket stb.

A vizsgálatok során az OLAF megállapíthatja, hogy minden rendben volt, de azt is, hogy voltak hiányosságok. Ez utóbbiak lehetnek adminisztratív jellegűek, tehát olyanok, amelyeknél bűncselekmény gyanúja ugyan nem merül fel, de nem volt szabályos a felhasználás, illetve olyanok is, amelyek alapján esetleges nyomozás lehet szükséges, annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény. Ez utóbbiak esetében az OLAF igazságügyi ajánlást küld az érintett tagállam részére.

Az igazságügyi ajánlásokkal kapcsolatos ügyészségi tevékenységről, az ezen ajánlások kapcsán az OLAF-al történő ügyészségi együttműködésről beszél dr. Schmidt Gábor, az OLAF szóvivői hálózatának magyar tagja.

vissza