VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hogyan működik a magánegészségügy?

2023.07.31.

Hogyan működik a magánegészségügy?

Amennyiben úgy döntünk, hogy betegségünkkel magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordulunk – mert kellemesebb és nyugodtabb körülmények között, gyorsabban, esetleg modernebb vagy jobban felszerelt rendelőben szeretnénk szakvéleményt kérni –, akkor ehhez először körültekintően válasszuk ki a megfelelő intézményt. Ezekre a helyekre nem kell beutaló, azonban minden esetben időpontot kell foglalnunk.

Rövidebb várakozás, gyorsabb eredmény

Természetesen szakterülettől függően itt is számolnunk kell némi várakozási idővel, azonban ez az idő nagyobb valószínűséggel rövidebb lesz, mint az állami egészségügyi ellátás esetén, és napokon belül elvégeztethetünk egy vizsgálatot, vagy előjegyzésre kerülhetünk akár komolyabb műtétekre is.

Fontos, hogy az orvosi konzultációra az összes, már meglévő leletünket vigyük magunkkal – így a szakorvosnak sokkal nagyobb rálátása lesz az adott problémára, illetve elkerülhetünk felesleges vizsgálat ismétléseket. Általában az első konzultáció után kiderül, hogy milyen egyéb vizsgálatra, kezelésre, beavatkozásra lesz még szükség – ezért érdemes olyan intézményt választani, ahol teljes körű ellátást tudnak biztosítani számunkra.

Ezért fontos a teljes betegút

Dr. Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke és Egészségügyi Tagozatának elnöke a szolgáltató kiválasztásánál nagyon fontosnak tartja, hogy a teljes betegút végigjárható legyen, azaz összehangoltan működjön a teljes járóbeteg-ellátás, a labor- és képalkotó diagnosztika, az egynapos sebészeti ellátás és kórházi fekvőbeteg-ellátás. A modern diagnosztikának és hamarabb igénybe vehető kezeléseknek köszönhetően a beteg gyorsabban gyógyul, ezért rövidebb ideig tart a keresőképtelenség. Éves szinten a nagy magánszolgáltatóknál megvalósuló több millió orvos-beteg találkozás, évi több tízezer nagy műtét és képalkotó diagnosztikai vizsgálat az állami ellátórendszerre nehezedő terheket is enyhíti, hiszen jelentősen csökkenhetnek a várólisták.

Itt is fontos az összehangolt működés

A szakember szerint az országban az a gyakorlat, hogy a magánellátásban a műtéti ellátásra előjegyzett betegek operáció előtti kivizsgálását az állami rendszerben nem minden helyen végzik el szívesen. Holott az évtizedek óta járulékot fizető „biztosított”, aki úgy dönt, hogy magánellátónál operáltatja meg magát, komoly terhet vesz le az államról, hiszen nem terheli a rendszert, nem növeli a várólistát. Éppen ezért a szükséges előkészítő laborokat és képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat joggal szeretné az állami ellátásban elvégeztetni, ugyanakkor ma már néhány nagyobb magánszolgáltató a teljes szolgáltatási spektrumot nyújtani tudja.

– A magán- és az állami egészségügy kooperációja a betegek érdekét szolgálja, hiszen akik igénybe veszik a magánegészségügy szolgáltatásait, gyorsan és magas szakmai színvonalú ellátásban részesülnek, hamarabb jutnak diagnózishoz. Emellett azoknak is segít, akik nem kívánnak hónapokat vagy éveket várakozni az állami egészségügy várólistáján, de hasznos az állami oldalnak is, mert terhelést és költséget csökkent az állami intézményekben, továbbá itthon tartja az egyre kevesebb orvost és szakdolgozót – hívta fel a figyelmet dr. Fábián Lajos.

vissza