VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hipa-könnyítés kkv-knak: a legfontosabb tudnivalók

2021.02.03.

Hipa-könnyítés kkv-knak: a legfontosabb tudnivalók

A 2021-es adóévre helyi iparűzési adókönnyítést kapnak a 4 milliárd forint árbevétel vagy mérlegfőösszeg alatti kkv-k. Várhatóan a 3000 legnagyobb magyar cégen kívül minden társaságot érinthet a hipa fizetési könnyítés, február 25-ig kell a hipa kedvezményre az igénylést benyújtani.

A 2020. december 22-én megjelent kormányrendelet alapján két hipa könnyítés bevezetésére került sor a 2021-ben végződő adóéveket illetően:

  • A hipa-mérték 1 százalékra csökken abban az esetben, ha a helyi iparűzési adó kulcsa 1 százaléknál magasabb mértékű egy településen.
  • A 2021-ben esedékes hipa adóelőlegek megfeleződnek.

A hipa-kedvezmény a már évek óta működő cégeken, vállalkozásokon túl a tevékenységüket 2021. január 1-jét követően megkezdő, eltérő üzleti éves kkv-kra is kiterjed. A helyi iparűzési adó könnyítés nem automatikus, ezt a társaságoknak igényelniük kell! – hangsúlyozza friss bejegyzésében Varga Diána, az RSM Hungary adóüzletágának vezető menedzsere.

Kik vehetik igénybe a hipa-kedvezményt?

A kormányrendelet részben saját feltételrendszert szab meg arra vonatkozóan, hogy mely cégek vehetik igénybe a hipa-kedvezményt, részben pedig visszautal a KKV törvényre. Így a hipa-kedvezmény nem valamennyi kkv-ra (mikro-, kis – és középvállalkozásra) vonatkozik, hanem a szabályozás által meghatározott kkv-körre.

A kedvezményre az a vállalkozó jogosult, aki kkv-nak minősül és az árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot. Azaz a kormányrendelet jelentősen csökkenti az árbevétel és mérlegfőösszeg limitet (ami a kkv-törvény szerint 50 millió euró árbevételt és 43 millió mérlegfőösszeget jelent), ezzel azonban csak a 3000 legnagyobb hazai adózót zárja ki a hipa-kedvezményezetti körből. Vagyis a kkv-szektor túlnyomó része jogosult lesz a 2021 évi hipa-kedvezményre.

A létszámfeltétel tekintetében a rendelet nem tartalmaz szűkítést, így e tekintetben a KKV törvény szerinti 250 fős limitnek kell megfelelni a hipa-kedvezményhez.

Azon vállalkozásoknak, amelyeknek kapcsolódó és/vagy partnervállalkozásai vannak, a fenti számadatokat a KKV törvény összeszámítási szabálya alapján konszolidáltan kell figyelembe venniük a hipa-kedvezmény szempontjából.

Melyik adóéveket érinti a hipa-könnyítés?

Az éves helyi iparűzési adófizetési kötelezettség tekintetében a 2021-ben végződő adóéveket kell figyelembe venni az évek óta működő cégeknél. Ez lehet 2021-ben végződő eltérő üzleti év, illetve 2021. december 31-én végződő normál üzleti év. Azaz, a hipa-könnyítés kedvező szabálya nem vonatkozik a 2020. december 31-én záródó normál üzleti évre, valamint a tavaly véget ért eltérő üzleti évekre sem.

A hipa-kedvezmény vonatkozik továbbá a 2019-ces adókötelezettség alapján fizetendő, de 2021-ben esedékessé váló hipa adóelőlegekre, valamint a 2020-as kötelezettség alapján számolt második hipa-előlegre is. Ezek a hipa fizetési kötelezettségek a Kormányrendelet értelmében megfeleződnek.

A tevékenységüket idén megkezdő, eltérő üzleti éves cégek a hipa-kedvezményt a 2021-ben kezdődő adóévben vehetik igénybe.

Hogyan számoljunk a hipa kedvezmény szempontjából?

A nettó árbevételre, mérlegfőösszegre és létszámra vonatkozó értékeket a 2021. január 1-jén rendelkezésre álló utolsó elfogadott beszámoló/konszolidált beszámoló alapján (ez alapesetben a 2019-ces üzleti év beszámolója), elfogadott beszámoló hiányában a becsült adatok alapján kell vizsgálni.

Az éves beszámolóval/konszolidált beszámolóval nem rendelkező, újonnan, vagy 2019 után alapított vállalkozások esetében a tárgyévre vonatkozó üzleti tervet/nyilvántartásokat illetve becsült adatokat kell figyelembe venni.

Hogyan lehet igényelni a hipa-kedvezményt?

Figyelem! Az előző feltételeken túl bonyolult támogatáshalmozódási és egyéb elvárásoknak is meg kell felelniük a kedvezményt igénybe venni szándékozó vállalkozásoknak. A hipa-kedvezmény azonban a fentiekben részletezett komplex feltételrendszernek való megfelelés esetén sem jár automatikusan!

A hipa-kedvezmény igénybevételének szándékát 2021. február 25-ig jelezni kell az önkormányzati adóhatóság felé a 21NYHIPA nyomtatványon.

vissza