VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hektáronként 92 ezer forint állami támogatást kaphatnak a szójatermesztők

2023.09.06.

Hektáronként 92 ezer forint állami támogatást kaphatnak a szójatermesztők

A magyar gazdák agrártámogatásai a 2027-ig tartó időszakban is biztosítottak, folytatódhat tehát mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk teljes körű, átfogó megújítása – mondta Farkas Sándor a „Margitta-sziget 92” Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Roadshowjának idei bemutató-sorozatának második állomásán, a Baranya vármegyei Homorúdon.

A mezőgazdaságban nagyítóval sem találni olyan ágazatot, ahol ne kellene megfelelő előképzettség, tudás és tapasztalat nemcsak a fejlesztéshez, de már a talpon maradáshoz is. Mindez hatványozottan igaz a szójatermesztésre – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

Magyarországon az elmúlt években jellemzően 60-70 ezer hektárról 160-180 ezer tonnányi termést takarítottak be. A fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás következtében a szója termőterülete Magyarországon a 2015 előtti 40 ezer hektárról 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, de azóta elmarad ettől az értéktől, és idénre alig 58 ezer hektárra csökkent. Farkas Sándor megemlítette, hogy szója önellátottságunk mindössze 15-20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni.

A miniszterhelyettes szólt arról, hogy a klímaváltozás miatt az öntözésfejlesztés elengedhetetlen, ez az egyik alapja a magyar mezőgazdasági versenyképesség további növelésének. Jelenleg is több, az öntözés ösztönzését szolgáló pályázat áll a gazdálkodók rendelkezésére. A támogatási kérelmeket még október 1-jéig lehet benyújtani. Eddig 766 termelő 52 milliárd forint támogatásban részesült.

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv új támogatási rendszerének megfelelően az első pályázati lehetőségek az idei év végén, illetve 2024-ben várhatóak. A pályázati úton elérhető felhívások mellett kiemelt jelentősége van a közvetlen támogatásoknak is. A hektár alapon elérhető jogcímek jelentős pénzügyi stabilitást biztosítanak a termelőknek, hiszen ezek évente, normatív alapon jutnak el a címzettekhez. Idén több új támogatási jogcímet is bevezetett az agrártárca. Az új alaptámogatás, az újraosztó támogatás vagy az agrárökológiai program széles termelői kör számára elérhető.

A korábbi időszak keretösszegéhez kapcsolódóan jelentősen nőtt a szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege. A tMagyar Szója és Fehérjenövény Egyesület hathatós közreműködése révén 22 százalékkal bővült, 13 millió euró helyett mintegy 16 millió euró lesz a felosztható forrás. A beérkezett kérelmek alapján az már tudható, hogy legalább 241 euró fajlagos támogatásra lehet számítani, ami 380 forint/euró árfolyamon 91,7 ezer forintot jelenthet hektáronként.

(AM Sajtóiroda)

vissza