VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hatalmas érdeklődés mellett indult el a 700 milliárdos hitelprogram

2023.02.02.

Hatalmas érdeklődés mellett indult el a 700 milliárdos hitelprogram

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért.

A bankoknál csak a vállalatok várják jobban a ma induló Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot (BGH). A beharangozása óta óriási az érdeklődés, és már most sorban állnak a cégek a hitelért, pedig a részletekről még alig derült ki valami.

Minden vállalati hitelezéssel foglalkozó bank gőzerővel készült a február 1-jei startra. A hitelt biztosan nyújtani fogja a CIB, a Raiffeisen, az UniCredit, az OTP, a K&H, a Gránit, a Magyar Bankholding és az Erste is – válaszolták az érintett hiteltintézetek a Bank360.hu kérdésére.

A részletszabályok egy része még nem világos, egyelőre azt lehet tudni a programról, hogy a keretösszege 700 milliárd forint, ezt a forrást az Exim biztosítja a bankoknak. A vállalatok méretbeli korlátozás nélkül igényelhetik a kedvezményes hitelt, vagyis a kkv-k mellett a nagyvállalatok is pályázhatnak rá. A hitelt a kereskedelmi bankokon keresztül és közvetlenül az Eximtől is fel lehet majd venni, euróban és forintban egyaránt, és nem csupán export célokra használhatják fel a cégek.

A programon belül lesznek beruházási, forgóeszköz- és zöld hitelek is. A BGH egyik célja az, hogy a jelenlegi magas piaci kamatok idején olcsó forrásokhoz juttassa a vállalkozásokat, amelyeknek égető szükségük van a megfizethető hitelre, hogy például a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró kölcsöneiket refinanszírozhassák. Nagyjából 300 milliárd forintnyi hároméves NHP-s hitel jár most le, és amelyik vállalkozás nem tud törleszteni, a piacon valószínűleg csak 20 százalék fölötti kamattal talál forrást talál, ezzel kénytelen a korábbi 2,5 százalékos NHP-s hitelt refinanszírozni. Hasonló helyzettel szemebesülnek azok a cégek is, amelyek a 2013-ban felvett tízéves NHP-jukat szeretnék refinanszírozni másik hitelből.

Magasabb lesz a kamat, de nem annyira

A BGH-ban ugyan nem lesznek 20 százalékos hitelkamatok, de az NHP-nál azért magasabb kamatszinttel számolhatnak a cégek. A program termékei a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos kamatszinten. A program az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

A BGH keretében a 700 milliárd forintnyi forrásból 450 milliárdot beruházási célra, 150 milliárdot forgóeszközökre, 100 milliárdot pedig zöld hitelcélokra szánnak. A program hivatalosan 2023. december 15-ig tart, de az Eximnél arra számítanak, addigra bőven kimerülhet a keret, amelyet szükség esetén bővíthetnek.

Mivel pedig a cégek sorban állnak a kedvezményes kölcsönért, erre jó eséllyel szükség lesz. A CIB Bank jelenleg nagyságrendileg 50-60 milliárd forintnyi hitel kihelyezésével számol, de ez változhat még a végső feltételek közlésétől, illetve attól, megemelik-e a keretösszeget, vagy meghosszabbítják-e az igénylés határidejét. A banknál már most is vannak érdeklődők a hitelprogram iránt - közölte a hitelintézet. Vannak cégek, amelyek a lejáró alacsony kamatozású, 3 éves fix kölcsönök kiváltására szeretnék felvenni, de a megnövekedett forgóeszköz-szükségletek finanszírozására és beruházásokra is fordítható a hitel. A mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem területéről várható nagyobb arányú felhasználás a CIB Banknál.

Sok az érdeklődő, a forgóeszközhitel a legnépszerűbb

Vannak érdeklődők már a Raiffeisennél és a K&H-nál is, utóbbi bank szeretne a piaci részesedése arányában részt venni a kihelyezésekben. Az ügyfeleket most jellemzően a beruházás, a likviditáskezelés és a hitelkiváltás érdekli a BGH kapcsán.

Február 1-től indul a hitelprogram az UniCreditnél és az OTP-nél is tervek szerint. Az Unicredit tapasztalatai szerint az összes hitelcél népszerű, bár a beruházási hitelre a visszaeső beruházási kedv miatt korlátozottabb a kereslet. Az OTP szakértői az ügyfelek előzetes érdeklődése alapján arra számítanak, hogy az államilag támogatott hitelkonstrukciók közül elsősorban a forgóeszközhiteleket keresik majd a döntéshozók, ám sokan a korábban, az NHP Hajrá keretében felvett, lejáró hiteleiket újíthatják meg a program forrásaiból.

A Gránit Bank sem marad ki a programból, amint az Exim véglegesíti a hitelfeltételeket, indulhat a kérelmek benyújtása a banknál. A Gránit a saját piaci részesedésénél nagyobb arányban szeretne részt venni ebben a programban, amely iránt élénk az érdeklődés, sok ügyféllel már tárgyalnak a hitelfelvételről. Az első számú hitelcél a forgóeszköz-finanszírozás, de sokan szeretnék refinanszírozni az NHP-s hitelüket, és folynak tárgyalások beruházások finanszírozásáról is a BGH felhasználásával.

Az Erste 10 százalékos piaci részesedést, vagyis 70 milliárd forintos kihelyezést szeretne elérni a programban. A bank ügyfelei a sajtóban megjelent első hírek után már érdeklődni kezdtek a hitelek iránt. Az Ersténél úgy látják, a legnagyobb kereslet a forgóeszközhitelre és a hitelkiváltásra lesz, és a beruházási hitelek iránt is érdemi, akár a meghirdetett keretösszegeknél nagyobb érdeklődés lehet.

Saját piaci részesedésénél nagyobb szeletet szeretne a programból a Magyar Bankholding is. Az érdeklődés náluk is nagy, a forgóeszközhitel a legnépszerűbb hitelcél, de a beruházási hitelre is van kereslet.

vissza