VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Három hétig még szankciómentesen adhatók be az egységes kérelmek

2023.05.23.

Három hétig még szankciómentesen adhatók be az egységes kérelmek

2023. május 21-ig 89 836 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 77 százalékát, 69 677 darabot a kamarai falugazdászok segítségével. A kérelmek 2023. június 9-ig nyújthatók be szankciómentesen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ügyintézést.

Idén április 20-án indult az egységeskérelem-beadási időszak, több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. 2023. május 21-ig 89 836 kérelmet nyújtottak be a termelők, több mint 77 százalékát, 69 677 darabot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai segítségével. Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165 188egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

Idén az új szabályokra tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek.  A 2023. június 9-ét követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

Az uniós Közös Agrárpolitika 2023-tól hatályos változásai nagy mértékben érintik a hazai gazdálkodókat, ezáltal az idei évi egységes kérelmek beadását is. A jelentősen megváltozott előírás- és feltételrendszerek, továbbá az egyes jogcímekhez kapcsolódó specifikus előírások miatt is több mindenre kell figyelni a kérelembeadás során.

További időt jelent a korábbi évekhez képest az is, hogy az egyes jogcímekhez, mezőgazdasági táblákhoz kapcsolódóan több információt, adatok kell megadni. Az állatalapú jogcímek esetén a megszemélyesített kérelmeknél nagyobb odafigyelést igényel a kitöltés és ellenőrzés a támogatásban részt vevő egyedeknél.

A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy – akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem – ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából.  Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.

vissza