VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hamarosan elérhetőek lesznek a vizsgálati eredmények a magyarországi talajok állapotáról

2024.06.11.

Hamarosan elérhetőek lesznek a vizsgálati eredmények a magyarországi talajok állapotáról

Rövidesen minden érdeklődő számára elérhetőek lesznek a Magyarországon végzett talajvédelmi laboratóriumi vizsgálatok eredményei. Az adatok nagyban támogatják majd a talajjal kapcsolatos kutatásokat, és segítik a talajaink állapotváltozásának nyomon követését is. A mintavételi pontok helyének rögzítése a továbbiakban kötelező lesz.

A 2024. május 19-én hatályba lépett rendeletnek megfelelően a talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratórium köteles a Nemzeti Talajtani Adatbázis részére adatot szolgáltatni a talajokon végzett vizsgálati eredményekről.

Az adatgyűjtés célja, hogy a Magyarországon elvégzett mintegy 200 ezer vizsgálati mérés eredményei egységes szerkezetbe kerüljenek. Az adatgyűjtés a kutatási tevékenységeket segíti, a talajok állapotának megfigyelését és előrejelzését szolgálja. Az adatok kezelése a GDPR feltétel betartásával történik, ezáltal a mintaadót semmilyen hátrány nem érheti az adatszolgáltatás miatt.

A Nébih felhívja a figyelmet egy újításra: kötelező rögzíteni a mintavételi pontok helyét. A helyadatok betöltése a mintavételt végző személy által rögzített adatok szerint történik, amihez elegendő egy ‒ bármely okostelefonra ingyenesen letölthető ‒ helymeghatározásra alkalmas applikációból a teljes GPS koordinátát leolvasni.

A talajvédelmi vizsgálatokat végző laboratóriumnak az adatszolgáltatást az eredményközlő vagy a vizsgálati jegyzőkönyv véglegesítésétől számított 15 napon belül teljesítenie kell, amelyet a Nemzeti Talajtani Adatbázison keresztül tehet meg. Az adatbázis a Nébih ügyfélportálon keresztül érhető el. A témával kapcsolatos kérdésekben a Talajweb@nebih.gov.hu email címen kérhető segítség.

vissza