VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

GFM:az új vállalati- és a lakáshiteleknél önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok

2023.10.10.

GFM:az új vállalati- és a lakáshiteleknél önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok

A Magyar Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak.

A kamatplafon az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében 8,5 százalékos THM szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

Október 9-től – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni, mint korábban, így a bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére – írja közleményben a minisztérium.

Nagy Márton megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egyszámjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit.

Az egyeztetések folyamatosak lesznek, a közel egy hónap múlva sorra kerülő találkozón felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is.

vissza