VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gazsi Attila: nagyon kevés vállalkozó alszik ma nyugodtan

2022.07.26.

Gazsi Attila: nagyon kevés vállalkozó alszik ma nyugodtan

A vállalkozók számára embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiútkeresés kerül fókuszba – mondta el a növekedés.hu-nak Gazsi Attila, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese.

Kifejezetten nehéz időszak ez a vállalkozások számára, ugyanis számos gátló vagy hátráltató tényező együttes hatását kell leküzdeni a magas energiaáraktól kezdve a hektikus és ugyancsak elszálló beszerzési lehetőségeken át a feszült munkaerőpiacig. Mindezek együttes hatása fennakadásokat okoz a cégek szolgáltatásaiban, gyártásában, beszállításában, így ma nagyon kevés vállalkozó van Magyarországon, aki nyugodtan alszik. Nehéz kiemelni szektorokat, mindenhonnan negatív hangokat hallani – összegezett Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Az éttermek a jelentős alapanyag és energiaköltség növekedés miatt kénytelenek árat emelni, mindez visszafogja a fogyasztást, kevesebb a vendég. Az építőipari cégek nem képesek teljesíteni a leszerződött áron, az építőanyag költségek miatt. Nagyon nehéz ma közbeszerzésen indulni, annyira gyakran változik az alapanyag ára. Október elsején lejár a szabadpiaci földgázvásárlók szerződése, a földgázkereskedők a korábbinál négyszer-ötször magasabb árak miatt szigorú szabályokkal próbálják majd csökkenteni ügyfélkockázataikat, így akár az előre fizetést is kiköthetik. A gyenge forint az aggasztóan magas infláció fényében még inkább nyugtalanító, a költségek tovább nőnek a finanszírozás kamatköltségeivel, amely ugyancsak sokszorosa lesz az elmúlt években megszokottnak – sorolta a példákat az Gazsi Attila.

A VOSZ alelnöke elmondta: a VOSZ a kormánnyal együttműködve továbbra is azon dolgozik, hogy a kkv-szektor a Széchenyi Kártya termékeken keresztül továbbra is hozzájusson kedvező hitellehetőségekhez és finanszírozáshoz.

A vállalkozók számára egy nagyon embert próbáló időszak következik, amikor a túlélés, a válságmenedzsment és a kiút keresés kerül fókuszba. Sokan fognak bajba kerülni, de a folyamatok újragondolásával, hatékonyság növeléssel, fogékonysággal a zöld gazdaságra meg lehet találni a jövőbe vezető utat. Mindehhez a vállalkozóknak érdemes összefogniuk, közösen erősebb, hatékonyabb és célszerűbb módszereket találhatnak a problémáikra – hangsúlyozta Gazsi Attila.

 

vissza