VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gazsi Attila: Megtartaná a KATA vonzerejét a VOSZ

2022.06.21.

Gazsi Attila: Megtartaná a KATA vonzerejét a VOSZ

A B2C és B2B szolgáltatókat választaná külön a VOSZ a KATA módosítása során, elsősorban a magánszemélyeknek teljesítő (B2C) vállalkozásokat részesítené előnyben – mondta Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese.

Az a legfontosabb, hogy megmaradjon a KATA vonzereje, és a változások nyomán ne forduljon a szürkegazdaság felé több tízezer vállalkozó” – mondta a Portfolio-nak Gazsi Attila. Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese szerint a népszerű adózási formát úgy kell átformálni, hogy az megtartsa a megengedő és önfoglalkoztató jellegét.

Jelenleg a KATA adónemet 430 ezer vállalkozó alkalmazza, a kormány álláspontja szerint ebből mintegy 230 ezren lehetnek azok, akik a kormány elképzelései ellenére veszik igénybe a lehetőséget.

Gazsi Attila szerint fontos lenne, hogy a KATA-t úgy módosítsák, hogy a szóban forgó 230 ezer ember „ne induljon el a szürkegazdaság irányába.” Ezek az emberek ugyanis nem csaltak, hanem a törvény adta kereteket használták ki.

A VOSZ elnökhelyettese ugyanakkor elismerte: a gyakorlat túlfutott az eredeti kereteken, egyfajta túlhasználat alakult ki a KATA választásában.

Gazsi Attila olyan szigorítást tartana elfogadhatónak, amelynek során a magánszemélyeknek szolgáltató KATA-adózók, például fodrászok, manikűrösök némi előnyt élvezhetnének a cégeknek szolgáltató társaikkal szemben. Mint mondta: „Fontos lenne, hogy a majdani szabályozás megkülönböztesse a B2C és a B2B szolgáltatókat az előbbiek javára.”

vissza