VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gazsi Attila: Fenn kell tartani a katát, csökkenteni kell az adóéket

2022.06.01.

Gazsi Attila: Fenn kell tartani a katát, csökkenteni kell az adóéket

A VOSZ a kata megmentése érdekében csökkentené a foglalkoztatás terheit. „A megoldást az jelentené, ha a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére, ehhez azonban nemcsak a kata adóját kell növelni, hanem a foglalkoztatás terheit is csökkenteni szükséges – nyilatkozta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese.

Varga Mihály május 19-ei pénzügyminiszter-jelölti meghallgatásán közölte: egyetértenek abban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, hogy alaposabban felül kellene vizsgálni a kata kisadózó vállalkozások tételes adója) szabályait, mivel ugyan valóban sikeres volt, de kérdéses, valóban ez a legjobb megoldás 450 ezer vállalkozásnak.

VOSZ együttműködést szorgalmaz a döntéshozókkal a kata megmentése érdekében.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese az Indexnek elmondta: szövetségük álláspontja szerint a katát – a lényegét jelentő alacsony adminisztrációs terhet és adózásra ösztönző, vállalható mértékét – feltétlenül meg kell védeni, fenn kell tartani a több százezer legálisan működő kisvállalkozás érdekében.

Gazsi Attila úgy látja, bár lehetnek olyan piaci szereplők, akik nem az eredeti célok érdekében használják ezt az adófajtát, ám az ő esetükben sem szerencsés a „visszaélés” kifejezést használni, mivel a jogszabályokat ők is betartják, az adót befizetik.

„Mi is érzékeljük a kata alacsony adóterheléséből adódó anomáliákat, de úgy gondoljuk, hogy ezeket az adóterhelés valorizálásával el lehet simítani” – fogalmazott.

A VOSZ szerint a végleges és megnyugtató megoldást az jelentené, ha az adóék erőteljesebb csökkentésével a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére, ehhez azonban nemcsak a kata adóját kell növelni, hanem a foglalkoztatás terheit is csökkenteni szükséges.

Az elnökhelyettes úgy fogalmazott: „tudnia kell a több százezer tisztességes katás vállalkozásnak, hogy van olyan szervezet, amelyik azért dolgozik, hogy továbbra is fennmaradjon a kedvezményes adózási forma.”

vissza