VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gazsi Attila: A legfőbb feladat a mikro- és kisvállalkozások segítése és érdekképviselete

2023.01.22.

Gazsi Attila: A legfőbb feladat a mikro- és kisvállalkozások segítése és érdekképviselete

Veszprém adott otthont az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által szervezett konzultációsorozat záró rendezvényének. A tíz vidéki nagyvárost érintő eseménysorozaton több mint kétszáz gazdasági és politikai szereplővel, polgármesterekkel, helyi képviselőkkel, kis- és közepes vállalkozások döntéshozóival folytattak párbeszédet.

Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja szerint ma a legfontosabb érték az információ, éppen ezért fontosak az ilyen fórumok, hiszen a megfelelő információk birtokában lehet megalapozott döntést hozni. Hangsúlyozta: „Emellett a hatóságok és a vállalkozások párbeszéde is kulcsfontosságú a gazdasági fejlődés szempontjából.”A főispán elmondta, hogy a térség gazdasági helyzetét élénk beruházási kedv és alacsony munkanélküliség jellemzi.

Ezt megerősítette beszédében Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere is. Az önkormányzati vezető úgy látja: rövid távon nem lehet az üzleti környezet javulására számítani, hiszen az orosz-ukrán háború, az infláció és az energiaválság komoly kihívást jelent.

Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, a szervezet Veszprém vármegyei elnöke kifejtette: az ilyen bizonytalan gazdasági helyzetben a VOSZ-ra kiemelt szerep hárul, melyben a legfőbb feladat a legkisebb, mikro és kisvállalkozások segítése, érdekképviselete. A szövetség mindezt szolgáltatások nyújtásával is erősíti, így a Széchenyi Kártya Program mellett a közeljövőben egy komplex, online piacteret is nyit a VOSZ, valamint folyamatosan tájékoztató rendezvényeket tart országszerte, amelyek során nagyban támaszkodnak az Egyensúly Intézet szakmai munkájára.

A rendezvény fórumbeszélgetésén a megszólalók értékelése szerint szinte minden vállalkozásnak jobb volt a 2022-es esztendő, mint az azt megelőző év. A problémákat tekintve a jelenlévők elsősorban a munkaerőhiányt, a nagy ütemben emelkedő béreket, a magas energiaárakat, a drága üzemanyagot és az emelkedő kamatkörnyezetet emelték ki.

A cégek képviselői alapvetően egyetértettek abban, hogy nem közvetlenül a vállalkozásokat kellene támogatni, hanem inkább általában az üzleti környezetet lenne érdemes fejleszteni, amelyben a cégek sikerrel működhetnek. Ennek ellenére a magas inflációval jellemezhető gazdasági viszonyok között kulcsszerepet tölthet be a kamattámogatás.

A támogatáspolitika kapcsán a legfontosabbnak a működési szintlépést, a minőségi ugrást lehetővé tevő támogatásokat nevezték meg. Ilyen lehet például a szoftveres vállalatirányítás fejlesztése, amelynek révén egy-egy vállalkozás sikeresen kapcsolódhat a nemzetközi értékláncokhoz.

VOSZ

vissza