VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ezért fontosak a családoknak az akcióterv új elemei

2020.12.23.

Ezért fontosak a családoknak az akcióterv új elemei

Mégis mindenki számára marad a hitelmoratórium, kedvezményes hitelt kapnak a gyereket nevelő családok – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök 2020. december 19-én a Facebookon.

„Járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, ezzel indokolva, hogy a kormány módosítja a gazdaságvédelmi akciótervet.

A bejelentés alapján:

  • 2020. július 1-jéig marad a hitelmoratórium, tehát a korábbi bejelentéssel szemben nemcsak az egyes kiemelt társadalmi csoportokba tartozók kapják meg ezt a kedvezményt.
  • A gyermeket nevelő s váró családok számára kedvezményes, legfeljebb háromszázalékos THM-ű hitelt tesznek elérhetővé, melyet lakásfelújításra lehet költeni.
  • A járványügyi intézkedések hatásait mérséklendő, a kormány elengedi a munkavállalók után fizetett járulékokat, valamint átvállalja a bérköltségek kétharmadát decemberre és januárra a vendéglátó és idegenforgalmi szektorban, továbbá a buszos magántársaságok esetében.
  • A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók által fizetett iparűzési adót a felére csökkentik.

„Úgy látszik, tartogatott még meglepetést ez az év a hazai bankok számára, melyek gőzerővel készültek a csak néhány társadalmi csoport számára elérhető Moratórium 2-re, ehhez képest a miniszterelnök bejelentése szerint július 1-jéig mindenki maradhat a törlesztési moratórium hatálya alatt” . Orbán másik bejelentése, mely szerint lakásfelújításra fordítható kedvezményes hitel válik elérhetővé a családok számára, egy  lakásfelújítási támogatási csomagot egészít ki. „A kormány így próbálhatja orvosolni azt a helyzetet, hogy a kedvezményes hitel nélkül viszonylag magas, hatmillió forintos önerőre lett volna szükség a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez.”

A támogatást az állam ugyanis csak a felújítást követően fogja folyósítani, ráadásul – egyéb megkötések mellett – csak az összes költség felét, legfeljebb hárommillió forintot fedeznek a felújításra költött kiadásokból.

Bár sok még a nyitott kérdés a kedvezményes hitel körül, de az jelentős könnyebbséget jelenthet majd a családok számára.

vissza