VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Év közben borítja az üzleti terveket a kata-módosítás

2022.07.14.

Év közben borítja az üzleti terveket a kata-módosítás

Szeptembertől csak a magánszemélyeknek adhatnak számlát a kisadózó vállalkozók.

Szeptembertől kizárólag a főállású egyéni vállalkozók maradhatnak a kisadózó vállalkozások kedvezményes adózási formájában, a katában. Viszont csak magánszemélyeknek adhatnak számlát, cégeknek nem – kivéve a taxisok -, különben bukják a kedvezményes adózást ők is. A változás 450 ezer kisvállalkozót érint, közülük a becslések szerint 350 ezren kényszerülnek arra, hogy kilépjenek a kata hatálya alól.

Nehéz feladat elé állítja az érintetteket

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint az adótörvény év közbeni változtatása nem várt következményekkel jár: felborítja a katás vállalkozás üzleti tervét, sok esetben a megkötött szerződések betartását teszi lehetetlenné, ami igazságtalanul megnehezíti az érintett vállalkozások működését az idén. A döntés hosszú távon meglátásuk szerint a fekete- és szürkegazdaság felélénkülését vetíti előre.

- A VOSZ számára nagy csalódás a kisadózó vállalkozások tételes adójának fűnyíróelven történt módosítása – szögezte le Ádám Imre, a testület alelnöke. Mint fogalmazott: a kezdetektől fogva minden fórumon támogatták a katát, ami egyszerűségével nem véletlenül volt az egyéni, mikro- és kisvállalkozások körében a legnépszerűbb adónem. Nem csak az adminisztrációs terheket csökkentette a minimálisra, hanem jelentősen csökkentette a fekete- és a szürkegazdaságot, és olyan adózási keretet adott, ami támogatta a vállalkozási kedvet.

Ádám Imre szerint szinte borítékolható, hogy a most meghozott kata-módosítás nyomán az adónemből kieső vállalkozások adó- és adminisztrációs terhe év közben a többszörösére nőhet, aminek kigazdálkodása nehéz feladat elé állítja a cégeket.

Az új kata szabályai szeptember 1-jétől lépnek hatályba, az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek.

Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

 

 

vissza