VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Enyhítenék az ökológiai állattartás takarmányhiányát

2022.09.01.

Enyhítenék az ökológiai állattartás takarmányhiányát

Az idei kárenyhítési évre vonatkozóan 2022. augusztus 19-én aszályhelyzetet hirdetett ki az agrárminiszter Magyarország egész területére. Az aszályközlemény hozzájárulhat az idei szélsőséges időjárás kapcsán az ökológiai gazdálkodásban előállt ökológiai vagy átállási takarmányhiány megoldásához.

Az országos aszály miatt bekövetkező terméskiesés az ökológiai állattartáshoz szükséges öko- vagy átállási takarmány termesztését is érintette. Ennek következtében szükségessé válhat az érintett szektorban a nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználása az állatok etetésére.

Az Európai Parlament és Tanács rendeletben írja elő, hogy a tagállamok miként kezeljék az ilyen katasztrófahelyzeteket, ideértve az e szabályozástól való esetleges eltéréseket is. Ezt egészíti ki a Bizottság rendelete is, mely feljogosítja az illetékes hatóságot arra, hogy meghatározott katasztrófa helyzetek esetén – például súlyos aszály – korlátozott ideig engedélyezze a nem ökológiai takarmányok használatát.

Az érintett gazdasági szereplők az országos hatáskörrel rendelkező hatóságtól, a Pest Megyei Kormányhivataltól kérhetnek engedélyt a nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználására.

A Földművelődési Értesítő LXXII. évfolyam 5. számában 2022. augusztus 19-én a 2022. kárenyhítési évre vonatkozóan aszályt hirdetett ki az agrárminiszter az ország egész területére. Az aszályközlemény kihirdetésével az engedélyezéssel összefüggő adminisztrációs terhek is csökkenhetnek, amennyiben az engedély megadásához az egyéb feltételek adottak, mivel a gazdasági szereplőnek nem kell igazolnia, hogy aszály sújtotta területen végez ökológiai állattartást. 

(AM Sajtóiroda)

vissza