VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Elindult az NTAK Iránytű

2022.09.28.

Elindult az NTAK Iránytű

A tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le minden hazai, közel 45 ezer szálláshely a megújult NTAK-felületen.

  •  tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le minden hazai, közel 45 ezer szálláshely a megújult NTAK-felületen.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) továbbfejlesztette a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK). Az NTAK Iránytű aloldalon kibővített statisztikai mutatók, új funkciók és összehasonlítási lehetőségek érhetőek el. A tényadatok mellett előrejelzések is segítik a szolgáltatók piaci versenyképességének erősítését, és hozzájárulhatnak a szálláshelyek sikeresebb működtetéséhez.

Az Európában is egyedülálló, anonim big data állomány rendszerét 2019-ben hozta létre az MTÜ. Mára az ország valamennyi szálláshelyének turizmus-statisztikai adatai egyszerre, valós időben láthatóak. A mintegy 45 ezer hazai szálláshely a bevételi és kapacitásadatokat eddig is lekérdezhette az NTAK-ban, ám most jelentősen bővült az adatok száma és köre, valamint új funkciók érhetők el az NTAK Iránytű aloldalon. A továbbiakban már az előfoglalási adatok, vendégforgalmi és a küldőpiaci információk is lekérdezhetők, sőt, az egyes szolgáltatók eredményeiket össze is vethetik más települések szálláshelyeinek teljesítményével.

„Kezdettől fogva fontosnak tartottuk, hogy az MTÜ-höz beérkező adatokból a lehető legnagyobb mértékben szolgáltassunk vissza információt az ágazati szereplők számára − akik részéről ez szintén kérés volt. Örömünkre szolgál, hogy most erre a szakmai igényre válaszolva, a meglévő adatok körét kibővítettük, új funkciókkal kiegészítettük, és a meglévő oldal tovább fejlesztésével elindíthattuk az NTAK Iránytű aloldalt. A lekérhető adatok nagymértékben segíthetik a szálláshely-szolgáltatókat az adatalapú döntéshozatalban, hozzájárulhatnak működésük optimalizálásához és fejlesztéseik racionalizálásához. Mindezek pedig jelentősen növelhetik a hazai szálláshely-szolgáltatók piaci versenyképességét” – emelte ki Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a fejlesztés kapcsán.

Az NTAK Iránytű a szálláshely-szolgáltatók részére olyan aggregált adatokat biztosít a tényadatok és az előfoglalási adatok visszamutatásán keresztül, amelyek támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához. Az adatok birtokában a szolgáltatók célirányosan, stratégiai szellemben tervezhetnek, döntéseik hatása pedig nagyobb pontossággal mérhető.

NTAK

 

 

 

vissza