VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Elhárult az utolsó akadály, már csak a boltokon múlik az ingyenes készpénzfelvétel

2023.07.03.

Elhárult az utolsó akadály, már csak a boltokon múlik az ingyenes készpénzfelvétel

Az utolsó pillanatban jelent meg az a jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy júliustól külön nyilatkozat nélkül havi 40 ezer forintot ingyen fel lehessen venni bankkártyával a boltok kasszáinál. Ezzel jogi akadály nem maradt, már csak az áruházaktól függ, hogy lehetővé teszik-e ezt a vevőiknek.

Július 1-jétől megnyílik annak a lehetősége, hogy bankkártyával havonta kétszer, összesen 40 ezer forint készpénzt felvehessünk a boltok pénztáraiban is. Annak, aki az ingyenes ATM-es készpénzfelvételt korábban már igényelte, ehhez nem kell semmit tenni a csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint. Jogi akadály tehát nem maradt, a bankoknak is kötelező ezt a lehetőséget biztosítani, azonban a kereskedőcégektől függ, hogy ők lehetővé teszik-e ezt a pénztáraiknál. A cash-backnek hívott szolgáltatás eddig nem mozgatta meg sem a bankokat, sem a kereskedőket. Csak a Penny tett lehetővé ilyet meghatározott OTP-kártyák használata esetén.

A cash-backnek mostanáig nem volt kötelezően díjmentes összeghatára. A júliustól bevezetett ingyenesség ugyan adhat lendületet az elterjedésének, de ehhez leginkább az kell, hogy a nagy bolthálózatok meglássák ebben a vevő fogási lehetőséget. Az utolsó adminisztrációs akadályt mindenesetre ez elől elhárította a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtök este közzétett rendelete.

Az első két alkalommal, együttesen 150 ezer forintig járó ATM-es ingyenes készpénzfelvételhez ugyanis nyilatkozni kell(ett) a banknál, ez a nyilatkozat azonban még nem tartalmazhatta a bolti cash-back igénybevételét is. Azért, hogy ehhez ne kelljen újra nyilatkozni a bankban, a mostani rendelet kimondja: az ingyenes készpénzfelvételről július 1. előtt megtett és vissza nem vont nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett a készpénzátvétel szolgáltatás (cash-back) díj- és költségmentes igénybevételére is vonatkozik - derül ki a Bank360.hu cikkéből.

Július 1-jétől pedig a bankok már beépíthetik a formanyomtatványaikba az ingyenes cash-back megnyíló lehetőségét azok számára is, akik ezután nyilatkoznak a 150 ezres ingyenes ATM-es készpénzfelvétel igénybevételéről.

vissza