VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Egyeztetés a kötelező akciózásról: „mindenki érzi saját felelősségét”

2023.05.03.

Egyeztetés a kötelező akciózásról: „mindenki érzi saját felelősségét”

Nagy Márton a kötelező akciózásról egyeztetett a legnagyobb kereskedelmi szövetség és üzletláncok vezetőivel.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára társadalmi egyeztetés keretében fogadta két külön találkozó keretében a legnagyobb üzletláncok vezetőit. A megbeszélésen egyrészt a CBA, a Reál, az Ecofamily, az ÁFEOSZ-COOP képviselői, valamint Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára volt jelen, másrészt az ALDI, az AUCHAN, a LIDL, a PENNY, a SPAR és a TESCO áruházak képviselői mellett Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Az egyeztetésen rögzítették a kötelező akciózás fontosabb részleteit, amelyek nem térnek el a nyilvánosság által megismert tartalomtól:

  • A kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni.
  • Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni.
  • 20 akcióköteles termékkategória kerül meghatározásra, többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők.
  • Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük.
  • Az üzletekben a kötelező akciózásra vonatkozó tájékoztatást jól látható helyen kell elhelyezni, valamint szükséges online is elérhetővé tenni.

A felek megállapították, hogy az infláció letörése és egy számjegyűre csökkentése közös cél, amelyben mindenki érzi saját felelősségét – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

vissza